- Los tres también han mejorado la previsión para 2018: BBVA estima un crecimiento del 2,8%, Bankia, del 3% y Funcas, del 2,7%
- La tasa de paro para Funcas será del 17,1% en 2017, la misma que para BBVA
- En castellano:BBVA, Bankia y Funcas estiman que el crecimiento de España será superior al 3% en 2017
BBVA, Bankia i Funcas han revisat a l'alça la seva previsió de creixement del PIB d'Espanya el 2017. Les dues entitats bancàries preveuen un creixement del 3,3% per a aquest any, cosa que representa tres dècimes més que la previsió anterior de BBVA-quatre dècimes més que la de Bankia. D'altra banda, Funcas eleva la seva previsió de PIB tres dècimes, fins al 3,1%.
- 1,78€
- 2,65%
L'evolució de l'economia espanyola està sent bona, de manera que diverses entitats han decidit millorar les seves previsions per al creixement del PIB per 2017. De fet, BBVA, Bankia i Funcas estimen que el creixement serà superior al 3%, la qual cosa fa que siguin més positius que el Govern espanyol, que va elevar al 3% la millora de l'economia per aquest any.
L'economia espanyola continua "sorprenent positivament" a l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri. D'una banda, al seu estudi destaquen que l'activitat està mostrant una forta inèrcia expansiva, recolzada, sobretot, en el vigor de la demanda interna, en un context de favorables condicions de finançament i intensa creació d'ocupació; a això s'afegeix l'empenta del turisme i la fortalesa de la inversió, un cop superada la incertesa política de 2016, que va retardar alguns plans empresarials.
D'altra banda, Bankia apunta que els riscos que planaven sobre l'economia mundial s'estan sortejant amb èxit i els senyals cícliques s'han reforçat, especialment en la UEM, cosa que es tradueix en una millora dels mercats d'exportació. "Es tracta, a més, d'un creixement més equilibrat, ja que la fortalesa de la despesa interna està sent compatible amb la perllongada millora de la posició financera enfront de l'exterior", assegura aquest estudi.
Les seves estimacions per a la segona meitat de 2017 és que es mantinguin "els ritmes dinàmics del PIB", entorn del 0,8% -0,9% trimestral, de manera que l'augment mitjà en el conjunt de l'any se situarà al 3,3%, el ritme més alt de l'última dècada. El 2018, els analistes de Bankia consideren que "el creixement s'anirà alentint, encara que de forma suau, de manera que la nostra previsió és lleugerament inferior a la d'aquest any, un 3%".
Les tres entitats són més positives que el Govern espanyol, que va elevar al 3% la millora de l'economia per aquest any
En el cas de BBVA, l'informe Situació Espanya confirma que el creixement podria haver arribat a un 1% taxa trimestral durant el segon trimestre de l'any, 0,2 punts percentuals més que durant el primer. Aquesta recuperació s'explica pel millor comportament del consum privat, impulsat per la recuperació de la riquesa de les famílies, la disminució de la taxa d'estalvi i l'augment del crèdit.
Així mateix, l'avanç del mercat immobiliari es consolida i les exportacions han mantingut el creixement. D'altra banda, l'entorn internacional rellevant per a l'economia espanyola millora gràcies a l'acceleració del creixement mundial, la menor incertesa política europea, la caiguda del preu del cru i les polítiques monetàries laxes.
De cara al tercer trimestre, les estimacions de BBVA Research indiquen que la recuperació prossegueix un ritme similar al registrat durant el primer semestre (entre 0,8% i 1% taxa trimestral). Cap endavant, les dades conegudes obliguen a revisar a l'alça les perspectives de creixement per a l'escenari de 2017-2018, de manera que el present any podria acabar amb un avanç del PIB del 3,3%, que podria donar pas a una moderada desacceleració que situaria el creixement al 2,8% el 2018.
D'altra banda, el panell d'experts de Funcas preveu que l'economia espanyola creixi aquest any un 3,1%, fet que suposa una revisió de tres dècimes a l'alça respecte a l'anterior estimació. La millora respon a una aportació més gran del previst de la demanda nacional i del sector exterior. A la segona meitat d'any, el creixement intertrimestral es moderarà.
La previsió per 2018 puja dues dècimes, fins al 2,7%, per una major contribució del que s'esperava de la demanda nacional, fonamentalment de la formació bruta de capital. L'aportació del sector exterior continuarà sent positiva tot i que inferior a la d'aquest any.