- Botín aposta per mutualitzar el deute sobirà europeu
Ana Botín, la presidenta del Banc Santander, ha admès que el sector financer va cometre errors durant la crisi econòmica de 2008. No obstant, la dona més poderosa d'Espanya ha fet propòsit d'esmena i ha assegurat que durant aquests deu anys la banca s'ha reformat.
- 4,52€
- -2,26%
En una entrevista al programa Hoy por hoy de la Cadena Ser, Ana Botín ha apuntat que no totes les institucions financeres són iguals. "Els bancs tenim una funció social molt important. No només generar beneficis", ha assegurat. En tot cas, Botín ha posat en valor que "els espanyols han fet un enorme esforç durant la crisi" i "Espanya avui és molt més admirada fora que dins". Veu necessari realitzar un "esforç enorme" per part de la societat "perquè arribi a tots la recuperació", si bé "el que ha aconseguit Espanya durant els últims anys és una cosa admirable".
Segons la presidenta de Santander, a Europa "cal eliminar el risc sobirà" i "treure'l de l'equació", cosa que "només s'aconsegueix compartint el risc a tot Europa, mutualitzant el deute". Tot i això, ha explicat que això "també exigeix responsabilitat per part dels països". "El que no podem fer després és no complir, no seguir amb les reformes. Cal seguir aprofundint en les reformes, que han estat gairebé totes molt positives", ha assenyalat Botín. A més, la presidenta ha volgut deixar clar que 'reforma' no és sinònim de 'retallada'.
Respecte a això, ha precisat que tot i que a Espanya s'ha aprofundit molt en les reformes i s'ha aconseguit molt "cal seguir perquè la recuperació arribi a tots", i "no donar-se per satisfets fins a tenir llocs de treball dignes". "Sóc conscient que temem que fer un esforç enorme perquè la recuperació arribi a tothom, però el que ha aconseguit Espanya durant els últims anys ha estat admirable", ha afegit. "El sistema funciona, però cal millorar-lo", ha reconegut, i ha afegit que "l'educació no és tot, però és gairebé tot" i suposa "el millor ascensor social".
COMPETIDORS DIGITALS
D'altra banda, preguntada pels nous competidors digitals que no són bancs, Ana Botín ha assenyalat que "hem d'arribar a una nova governança digital, que implicarà que la regulació i la norma estigui feta pel que fas i no per qui ets" .
Pel que fa a les empreses de tecnologies financeres, Botín s'ha mostrat "ferma defensora" de la innovació i el progrés i ha confessat que li "encanta" la competència, però sempre que sigui justa. "Si gestiones milers de dades la regulació hauria de ser la mateixa per a qualsevol empresa", ha apuntat.
FEMINISME I DISCRIMINACIÓ POSITIVA
Finalment, Ana Botín, la dona més poderosa d'Espanya i una de les dues úniques executives de l'IBEX 35, ha admès que és feminista, tot i que ha matisat que "si m'haguessis fet aquesta pregunta fa deu any t'hauria dit que no". Tot i això, ha explicat que "m'he adonat que hi ha discriminació i les dones necessitem ajuda, sobretot dels homes que són els que manen".
Botín creu molt en la discriminació positiva: "Crec molt en la discriminació positiva i ho estem practicant al banc, però això no se soluciona d'un dia per l'altre". "Hem d'aconseguir que la manera de fer les coses també incorpori la manera de fer les coses de les dones, hem d'estar més presents en llocs directius", ha indicat la presidenta de Santander, l'objectiu del qual per al 2025 és que el 30% dels llocs directius estiguin ocupats per dones, que són ja el 35% del seu consell d'administració.
"Les dones ens mereixem tenir més lloc", ha apuntat Botín, que reconeix que "alguna cosa no funciona" quan al seu propi banc més de la meitat de la plantilla correspon a dones, però només el 20% està en llocs directius.
En la seva opinió, la igualtat és positiva per a tothom. "Com a col·lectiu guanyem tots. Els homes guanyen si les dones tenim més responsabilitat. Això és un bon negoci. És bo per a tots i cal fer-ho, no tenim opció", ha afegit.
TORNAR A "ENAMORAR ELS CATALANS"
La presidenta de Santander, Ana Botín, ha afirmat que és "responsabilitat de tots" trobar una solució a la crisi institucional de Catalunya i "tornar a enamorar tots els catalans del projecte espanyol", que "és un gran projecte".
"Crec que és una qüestió de treballar junts per trobar aquesta manera de tornar a atraure tots els catalans al projecte d'Espanya", ha indicat durant l'entrevista la primera executiva de Santander, segons la qual "hi ha més coses que uneixen que les que separen".