scholz se rendra a kyiv avec macron et draghi avant le g7 selon le journal allemand bild am sonntag

L'economia alemanya té uns mesos complicats davant seu. L'anomenat com a 'locomotora europea' ja està sent una de les més perjudicades per l'escalada dels preus de l'energia, i l'elevada inflació que està provocant, a causa de la invasió russa d'Ucraïna. I les coses podrien empitjorar encara més.

Així ho creu un destacat economista. Sebastian Dullien, director de l'institut d'investigació econòmica IMK, ha publicat una sèrie de missatges al seu compte de Twitter en què no només ha carregat contra alguns membres del govern del canceller Olaf Scholz, que segons ell no semblen haver comprès l'abast de la amenaça. També ha advertit que "Alemanya s'enfronta a un xoc macroeconòmic gegant".

Com explica en aquesta sèrie de tuits, "el xoc es va plantejar després de la invasió d'Ucraïna, però només s'ha materialitzat en tota la dimensió durant les últimes setmanes", i el "principal impulsor n'és el preu de l'energia (especialment el del gas), mentre que els preus dels aliments se situen a continuació". Així, explica l'economista, la inflació ha escalat fins a cotes no vistes des de fa molt de temps i la situació representa una greu amenaça per al país.

I és que segons una estimació "conservadora" de l'institut IMK, amb seu a Düsseldorf, les empreses, les llars i l'Estat hauran de suportar una càrrega extra de més de 200.000 milions d'euros l'any que ve, o al voltant del 5% del Producte Interior Brut (PIB), ha dit Dullien a través de la xarxa social.

Com explica, es tracta d'una visió conservadora perquè són càlculs que s'han fet prenent com a base un preu al comptat del gas de 225 euros/MWh, però en realitat als mercats de futurs s'han demanat i s'han vist preus superiors a 300 euros. "Si el preu del gas fos realment de 300 euros/MWh al proper any, l'impacte seria d'uns 65.000 milions d'euros més".

L'augment dels costos de l'electricitat i els aliments són altres "càrregues" que se sumen a la llista, de manera que segons Dullien "moltes llars només podran absorbir aquestes càrregues retallant el consum en altres àmbits, per la qual cosa Alemanya es veu amenaçada" per una recessió impulsada pel consum molt aviat”.

"El xoc arribarà tard o d'hora, i el xoc amenaça de ser enorme", ha destacat l'economista de l'IMK, que creu que el que ha fet el govern de Scholz fins ara, i les mesures que s'han posat sobre la taula, "no estan a l'alçada d'aquests reptes". Per això espera que la reunió a porta tancada, que l'Executiu alemany mantindrà aquesta setmana durant dos dies, i que començarà dimarts, serveixi per avançar en la recerca d'una solució adequada.

"ACTUAR AMB LA MÀXIMA URGÈNCIA"

Precisament, el ministre de Finances alemany, Christian Lindner, ha dit en una entrevista amb el diari Bild am Sonntag que el Govern ha d'actuar "amb la màxima urgència" davant de la pujada dels preus de l'electricitat. Sota el seu punt de vista, cal actuar amb rapidesa o "la inflació es veurà cada cop més impulsada per una crisi elèctrica".

"Cal revisar el mercat de l'electricitat perquè els preus deixin d'estar acoblats al gas, cada cop més car, que genera milers de milions d'euros de beneficis per als operadors d'instal·lacions eòliques, solars i de carbó a costa dels consumidors“, ha remarcat Lindner.

El seu col·lega de gabinet, el ministre d'Economia Robert Habeck, ja ha anunciat la intenció de reformar a fons el mercat de l'electricitat per frenar els preus per als consumidors i la indústria. Una portaveu del ministeri de Habeck citada pel diari Handelsblatt ha dit que l'objectiu és desvincular l'evolució dels preus de l'electricitat per al consumidor final de l'augment del preu del gas. És un projecte a mitjà termini.

Noticias relacionadas

contador