• L'economia nord-americana continua imparable en l'índex gràcies a la inflació i el baix atur
  • El primer acord del Brexit no redueix la preocupació pel futur de l'economia de les illes
berlin

L'indicador ZEW, que recull les expectatives econòmiques i valoració de la conjuntura actual d'un total de 350 institucions com bancs, asseguradores i departaments financers, dona resultats positius tant al bloc europeu com als Estats Units per al mes de febrer. En concret, la valoració de l'economia creix 1,3 punts a l’Eurozona fins a aconseguir una puntuació de 57,7 i 4,3 punts a Amèrica del Nord, fins als 86,4.

Aquesta lleugera millora s'explica per l'augment de l'índex de la inflació, amb un 62,1% dels enquestats argumentant la seva confiança en el desenvolupament dels preus i en un augment de les previsions alcistes per a l’Stoxx 50 fins a un 63,3% els participants, un 1,1% més que al mes anterior. Així mateix, al febrer va créixer la percepció d'una futura apreciació de l'euro en un 8,5% fins a superar el 50% dels enquestats. Tot i això, el 83,4% dels enquestats segueix sense preveure un canvi en els tipus d'interès per part del Banc Central Europeu.

No obstant això, les expectatives del futur cauen en totes les regions analitzades, excepte a França, on només un 2% dels participants van mostrar prediccions negatives per al país. La puntuació de les previsions va caure a l'Eurozona, on un 4,8% dels enquestats van modificar les seves previsions alcistes de l'economia cap a una posició neutral. De fet, les previsions neutrals de l'economia del bloc monetari van créixer un 7,1% fins al 65,9% del total dels enquestats.

L'economia alemanya continua sent la més ben valorada de l'índex, gràcies a un sòlid creixement recent, així com un augment del consum privat i de l'ocupabilitat

Alemanya recull correccions en els dos índexs, tant l'actual com el futur, abandonant el seu nivell històric del passat mes, amb una reducció en la valoració de la conjuntura en 2,9 punts fins als 92,3 de resultat. Per la seva banda, les expectatives van caure un 2,6% passant, igual que passava amb l'Eurozona, d'una posició de millora a una expectativa neutral. Malgrat això, l'economia alemanya continua sent la més ben valorada de l'índex, gràcies a un sòlid creixement recent, així com un augment del consum privat i de l'ocupabilitat.

ELS EUA: LES EXPECTATIVES ECONÒMIQUES ES DISPAREN

Els Estats Units continua imparable en l'índex alemany creixent 4,5 punts en la valoració actual fins el segon major resultat, només superat per Alemanya, de 86,4, amb un 4,5% més dels enquestats valorant com a positiva la posició nord-americana. Les valoracions a futur es van mantenir estables, amb un lleuger descens del 0,2%. L'Índex per tant continua donant suport a la bona feina de l'economia nord-americana, per la qual cosa el Fons Monetari Internacional (FMI) ja ha revisat les seves previsions a l'alça.

Un 81,7% dels enquestats considera que la inflació creixerà en el futur, recolzada per la reforma fiscal i la pressió del mercat laboral, augmentant les tensions a la Reserva Federal (Fed), amb un 89,6% afirmant que el responsable monetari encarirà el preu del diner aquest any.

EL BREXIT CONTINUA ESPANTANT

La signatura del primer acord entre el Regne Unit i el bloc comunitari no treu ferro a la gravetat de l'escenari per a les illes, amb els resultats de l'índex empitjorant les seves expectatives de futur en un 4,2%, amb més del 50% dels enquestats apuntant a un futur nociu per a l'economia de les illes i tot just un 5% apostant pel benefici del Brexit. El percentatge restant considera que la salut del Regne Unit es mantindrà estable tot i el procés, amb la frontera d'Irlanda del Nord i les decisions del Banc d'Anglaterra com a major preocupació.

La valoració de la situació actual tampoc millora, caient un punt fins a un resultat negatiu de -3,4 i un 14,6% dels enquestats valorant com adversa la conjuntura present.

Noticias relacionadas

contador