- Des de 2006 Espanya s'ha quedat endarrerida amb la crisi davant Alemanya o França
- Grècia és l'economia més malparada amb la crisi que va esclatar el 2008
Espanya és encara el país d'entre les grans economies de la Zona Euro que manté majors ritmes de creixement de mitjana des de 1999, però també ha estat un dels més perjudicats per la crisi econòmica. I no serà fins l'any que ve quan recuperarà el nivell de producció previ a la caiguda de Lehman Brothers, cosa que ja han aconseguit amb comoditat països com Alemanya, Bèlgica o França.
El creixement de la Zona Euro va ser gairebé pla el segon trimestre, amb un 0,3% respecte als tres primers mesos de l'any i un 2,2% en comparació del mateix període de l'any anterior (veure següent quadre, de Natixis AM). No obstant això, els ritmes d'expansió del PIB són molt heterogenis entre les economies de la Zona Euro, com es pot veure en el següent gràfic de Natixis AM. Encara que sí hi ha una lectura general: "Les grans economies de la Zona Euro es van desaccelerar durant el segon trimestre", assenyala Philippe Waechter, economista en cap de la gestora. "La raó principal de la desacceleració és un impuls de la demanda interna més feble", afegeix.
Les economies de la Zona Euro es van desaccelerar durant el segon trimestre. La raó principal és un impuls de la demanda interna més dèbil
Amb un creixement de l'economia espanyola del 2,6%, Espanya segueix destacant davant els seus parells europeus, cosa que s'ha convertit en una constant des de finals de 2014. No obstant això, encara no ha recuperat els seus nivells de PIB anteriors a la crisi , considerant l'inici amb la caiguda de Lehman Brothers el 2008. Així, entre una mostra seleccionada per Natixis AM de deu economies de la Zona Euro, Espanya és una de les cinc que encara genera un PIB inferior al d'aquest any.
De fet, si es compleixen les previsions del Govern i l'economia s'expandeix en el conjunt de 2016 un 2,9%, no serà fins l'any que ve que aconseguirà haver deixat la crisi enrere en termes de PIB. Per ara, Espanya està encara tres punts per sobre del llindar de 2008, com s'observa en el següent gràfic en el qual Natixis AM dóna un barem de 100 punts a la dada de 2008 per a comparar l'abans i el després en percentatge (veure quadre )
En aquest últim any de bonança econòmica, el PIB espanyol va ser d'1,116 bilions (milions de milions) d'euros, segons les estadístiques de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El 2015 l'economia va generar 1,0811 bilions, que amb un creixement del 2,9% arribaria als 1,1124 bilions el 2016. I seria amb un creixement esperat pel Govern del 2,3% per al 2017 quan se superaria el nivell de 2008 en aconseguir els 1,13 bilions.
BOOM DE CREIXEMENT
Tot i el cop que ha suposat la crisi econòmica per a Espanya, no impedeix que d'entre els 10 països (juntament amb Alemanya, Bèlgica, França, Àustria, els Països Baixos, Portugal, Finlàndia, Itàlia i Grècia) sigui el país que genera més creixement si el barem per a la comparativa s'estableix el 1999, per davant d'Alemanya i França (veure el quadre després del text de Natixis AM).
Tres països, per contra, estan per sota de la mitjana de la Zona Euro durant aquest període i són a més, juntament amb Finlàndia, els que estan més lluny de recuperar els nivells de producció de 2008. Parlem d'Itàlia, Portugal i Grècia, "atès que els principis de la crisi i l'austeritat són una veritable divergència amb la resta de la Zona Euro ", exposa Waechter. L'expert creu que la clau d'aquestes diferències entre el Sud i el centre i nord d'Europa també està en l'aportació al PIB de la demanda interna i externa. "Un punt interessant és que abans de la crisi, la història alemanya no era gaire diferent d'Itàlia i Portugal. La diferència era que el creixement alemany no estava depenent massa de la demanda interna. Així, va ser aixecat per l'impuls d'Àsia, renovat després de 2009. Aquest no va ser el cas d'Itàlia i Portugal", argumenta.