• Las compras en metales preciosos están en niveles de octubre de 2012, en plena crisis de deuda
  • Las elecciones de EEUU y la política de la Fed son otros dos motivos de incertidumbre
Petroleo_Bolsas oilmarkets

La possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea, si així ho decideixen aquest dijous en referèndum els britànics, suposaria un impacte en l'economia mundial que copejaria els diferents actius de risc del mercat. Entre ells, la inversió en el petroli i en la resta de matèries primeres, mentre que podria provocar un efecte trucada en actius refugi com l'or.

La setmana passada els inversors van realitzar compres de metalls preciosos considerats actius refugi com l'or per un valor d’111 milions de dòlars, i l'any el flux de captació neta d'aquests productes aconsegueix els 2.500 milions de dòlars, segons dades recopilades per ETF Securities. Així, la dada d'aquests últims sis mesos està prop del registrat els sis mesos fins a l’octubre de 2012, quan en plena crisi de deute a la zona euro i repunt de la crisi financera mundial l'or va tocar els 1.900 dòlars per unça.


DEL GREXIT AL BREXIT


El risc llavors de Grexit, com es coneixia la possible sortida de Grècia de la zona euro, ha passat quatre anys després a ser el de Brexit, com es va batejar l'opció que el Regne Unit abandonés la Unió Europea. "Veiem preocupació en els inversors pel referèndum al Regne Unit i el potencial de sortida de la Unió Europea, la qual cosa podria desestabilitzar l'economia mundial. També preocupen les eleccions als Estats Units i un pessimisme excessiu de la Reserva Federal (Fed)", indiquen els analistes d’ETF Securities.


Aquests experts expliquen que les últimes setmanes hi ha hagut un augment de l'aversió al risc i una presa de guanys en instruments que inverteixen en petroli i altres metalls industrials (ETP). A ETF Securities, però, esperen que el barril tipus Brent, referència a Europa del cru, acabarà en 55 dòlars, la qual cosa suposaria un lleu alça del 6,5% respecte al preu actual, en 51,5 dòlars i amb pujades del mig punt aquest dimecres. Per la seva banda, el West Texas, referència als Estats Units, cotitza amb retrocesos properes a l’1% i perd els 49 dòlars.

contador