ep el director de la division de analisis presupuestario de airef ignacio fernandez huertas y la
A. Pérez Meca - Europa Press

La Autoridad Independiente de Responsabilidad Fiscal (AIReF) ha mantenido sus previsiones de crecimiento para el Producto Interior Bruto (PIB) real para el año 2023 en el 1,6%, frente al 5,5% observado en 2022, y ha elevado nueve décimas la estimación de déficit público para ese mismo ejercicio, hasta el 4,2% .

El nou escenari macroeconòmic presentat per l'organisme està afavorit per una moderació "dels preus de les matèries primeres energètiques als mercats internacionals", així com perquè "les condicions de finançament requereixen aguantar-se i s'espera una translació més gran dels augments passats dels tipus d'interès a l'economia real a la segona meitat del 2022".

A nivell dels preus, l'AIReF estima el 2023 una variació de l'índex de preus de consum (IPC) del 4% i un 4,8% en el cas del deflactor del PIB. La taxa subjacent, per la seva banda, la situa a l'entorn del 5,4%.

"Els productes energètics presenten taxes de variació negatives, però persisteixen elevades taxes d'inflació en els aliments, els béns industrials i els serveis que reflecteixen una translació gradual dels increments de costos passats. Els salaris, per la seva banda, mantenen taxes moderades", ha explicat l?organisme.

AUGMENT DEL DÈFICIT PER A 2023

Pel que fa a l'escenari fiscal, l'AIReF preveu un dèficit del 4,2% del PIB el 2023, tres dècimes per sobre de la taxa de referència fixada per al 2023. "Aquesta revisió incrementa la previsió de dèficit 9 dècimes de PIB respecte a l'informe d'octubre, que no contemplava la pròrroga de les mesures aprovades des del 2021 per pal·liar els efectes de la crisi energètica i les noves mesures", ha informat.

D'altra banda, la revaloració de les pensions el 8,5% amb l'IPC eleva el dèficit en un punt. L'evolució subjacent de la resta de despeses i ingressos suposa una reducció del dèficit de vuit dècimes de PIB, a la qual cosa cal afegir dues dècimes addicionals per l'impacte de les mesures d'ingressos incloses al Pla pressupostari.

En base de les dades proporcionades per l'organisme, durant l'exercici en curs, els ingressos creixeran un 6,4%, situant-se al 42,5% del PIB, 44% incloent-hi els ingressos del PRTR.

"Aquest nivell seria 1 punt de PIB inferior al que preveu l'informe anterior. Per la seva banda, les despeses se situaran el 2023, sense incloure el PRTR, al 46,7%, enfront del 46,8% previst a l'informe anterior. Incloent-hi el PRTR, la despesa se situarà al 48,3% del PIB", ha especificat AIReF.

L'empitjorament del dèficit es reparteix entre l'Administració central (AC), les comunitats autònomes (CA) i les corporacions locals (CL). En el cas de l'AC, l'AIReF preveu un dèficit del 3,5% del PIB el 2023. A més, s'eleva dues dècimes el dèficit de les comunitats autònomes (CA), fins al 0,3% del PIB, mentre que redueix tres dècimes el superàvit de les CL, que s'acabaran l'any amb un superàvit del 0,2% del PIB.

A l'informe, l'AIReF recomana al Govern que doti l'Actualització del Programa d'Estabilitat (APE) del contingut i l'abast suficient per articular de manera efectiva una estratègia fiscal de mitjà termini en línia amb els principis de la reforma del marc fiscal europeu.

"Per això, haurà d'incloure previsions desagregades en termes de comptabilitat nacional per a cada subsector, així com el detall suficient de les mesures necessàries per complir el camí de dèficit i deute que es proposi", han conclòs des de l'organisme.

contador