La crisi de la Covid-19 ha impactat en la societat de tal manera que també s'espera que es produeixi una contracció dels fluxos migratoris cap a Espanya, la qual cosa al seu torn afectarà el sistema públic de pensions, la despesa de les quals pot registrar un increment pròxim als dos punts del Producte Interior Brut (PIB), segons les previsions de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).
Noticia relacionada
AIReF: aumentar la edad de jubilación a 66 años supondría ahorrar 1,4 puntos del PIBL'última actualització de les previsions demogràfiques i de despesa en pensions duta a terme per l'organisme explica que cal esperar una moderació dels fluxos migratoris al 2020, en un context de restriccions a la mobilitat vinculades a la crisi sanitària actual. En concret, els resultats apunten a un flux mitjà d'entrades netes anuals de 330.000 persones entre 2020 i 2050. Això suposa una xifra superior a les 275.000 persones estimades fa dos anys per la AIReF i a les 197.000 previstes per Eurostat.
Així, el pes de la població estrangera sobre la població total augmentaria des de l'11% actual fins a gairebé el 18%. No obstant això, a curt termini estimen un impacte elevat a causa de les restriccions a la mobilitat, i fins i tot tancaments de fronteres, que han imposat pràcticament tots els països del món des de març de 2020. "Aquestes restriccions estarien darrere que els fluxos migratoris puguin haver decaigut al 2020", però, una vegada s'han suavitzat les restriccions, "pot haver-hi factors que mitiguin la contracció dels fluxos migratoris cap a Espanya", amb el que "és esperable que, encara que a curt termini es redueixin els fluxos migratoris, aquests s'estabilitzin a mitjà termini", detallen.
En aquest escenari, les previsions de la AIReF destaquen que la reducció a la meitat dels fluxos migratoris nets anuals faria que la despesa en pensions augmentés 1,9 punts percentuals al 2050, fins al 16,1%, i la taxa de cobertura baixés del 53,3% al 53,1%.
"Els fluxos migratoris previstos en l'escenari central estan estretament lligats al manteniment d'un escenari macroeconòmic favorable en relació amb altres economies i al manteniment de les polítiques migratòries actuals. Si aquests supòsits no es complissin i com a conseqüència el flux migratori net anual fos la meitat del que es projecta per a l'escenari central, cauria la població en edat de treballar, que afecta directament el PIB de l'economia, augmentant la despesa principalment per l'efecte denominador", afirmen.
A més dels condicionants migratoris, l'AIReF assenyala altres escenaris de risc que poden augmentar la despesa en pensions, com són un estancament creixent del mercat laboral, amb una convergència de la taxa d'atur estructural al 10%, en lloc del 7% inclòs en el seu escenari central. Això implicaria un increment de 1,2 punts de la despesa en pensions el 2050, en aquest cas. L'altre escenari seria l'actual crisi provocada per la pandèmia de Covid-19, que té un impacte estructural sobre el PIB potencial i la productivitat, la qual cosa elevaria la despesa en 0,7 punts del PIB.