dl usa house american housing united states residential generic 1 unsplash
Sharecast / Debby Hudson via Unsplash

L'ocupació al sector privat dels Estats Units s'hauria tornat a frenar al maig amb la creació de 152.000 llocs de treball, segons l'informe de la consultora ADP. La xifra seria sensiblement inferior als 175.000 llocs creats a l'abril, segons dades de l'informe oficial, així com als 303.000 que es van crear al març. El consens esperava que l'informe ADP indiqués la creació de 173.000 llocs de treball nous.

Segons explica la consultora a l'informe, el possible alentiment de les dades d'ocupació es va deure a un "fort" descens al sector manufacturer, que hauria destruït 20.000 llocs de treball. El sector de l'oci i l'hostaleria també va registrar una contractació menor al cinquè mes de l'any, aportant només 12.000 nous llocs de treball i podria estar donant forma a una tendència que es mantingui durant els propers mesos.

En matèria salarial, l'augment interanual de les nòmines dels treballadors que canvien de feina va caure per segon mes consecutiu. Així, segons aquestes dades, els treballadors que van canviar de lloc de treball van veure com l'augment de la remuneració queia al 7,8% en taxa interanual, encara que se situa per sobre de la dada del començament d'any (+7,2%). Al març, el creixement dels salaris era del 10,1%, segons ADP. Pel que fa als que conserven el seu lloc de treball actual, el creixement salarial es va mantenir estable per tercer mes al 5%.

"Els guanys d'ocupació i el creixement salarial s'alenteixen amb vista al segon semestre de l'any", explica Nela Richardson, economista en cap d'ADP. Aquesta experta ha subratllat que el mercat laboral nord-americà és "sòlid", però també que hi observen "notables focus de debilitat lligats tant als productors com als consumidors".

Segons la mida de l'empresa, ADP estima que les petites empreses van destruir 10.000 llocs de treball. En concret, les microempreses d'entre un i 19 treballadors van sumar 26.000 llocs de treball, que no van ser suficients per compensar els 36.000 perduts en empreses d'entre 20 i 49 treballadors.

Així mateix, ADP calcula que les empreses de mida mitjana van sumar 79.000 llocs de treball, sent-ne les companyies d'entre 50 i 249 treballadors les que més van tirar cap amunt aquesta dada en crear 49.000 llocs de treball. Finalment, les grans empreses, aquelles que tenen 500 o més treballadors, van generar 98.000 llocs de treball al cinquè mes de l'any.

Per sectors, la consultora estima que el sector miner va destruir 9.000 llocs de treball, mentre que la indústria de la construcció va sumar 32.000 nous treballadors a les seves files. Al sector serveis, els transports (+55.000), el sector educatiu i sanitari (+46.000) i les activitats financeres (+21.000) juntament amb el sector d'oci i hostaleria ja esmentat van tirar cap amunt la dada de maig. Al costat contrari de la balança, el sector de la informació i dels serveis professionals van destruir 7.000 i 6.000 llocs de treball, respectivament.

contador