La inflació a la zona euro s'està consolidant i això suposa un gran risc per a l'economia. Així ho percep el Banc Central Europeu (BCE), segons es reflecteix a les actes publicades de la reunió del mes passat. Aquest temor és prou gran per justificar un augment de tipus d'interès més gran que l'assenyalat.
No obstant això, es va plantejar la preocupació que, si el Consell de Govern es desviava de la seva guia anterior i sorprenia els mercats amb un augment més gran de l'esperat, això se sumaria a les incerteses prevalents al mercat.
L'organisme, durant la trobada del 21 de juliol passat, va considerar que "les pressions inflacionàries es van intensificar" i esperen que la inflació "es mantingués indesitjablement alta durant algun temps".
"De cara al futur, en absència de noves interrupcions, s'esperava que els costos de l'energia s'estabilitzessin i s'alleugerissin els colls d'ampolla en el subministrament. Juntament amb la normalització de la política en curs, això hauria de donar suport a la tornada de la inflació a l'objectiu del BCE", assenyalen les minutes.
A més, estimen que els riscos per a les perspectives d'inflació seguien sent a l'alça i s'havien intensificat, sobretot a curt termini. "Els riscos per a les perspectives d'inflació a mitjà termini incloïen un empitjorament durador de la capacitat de producció de l'economia de la zona euro, preus de l'energia i els aliments persistentment elevats, expectatives d'inflació per sobre de l'objectiu i augments salarials superiors als previstos. Tot i això, si la demanda s'afebleix a mitjà termini, alleujaria les pressions sobre els preus", apunten.
Cal recordar que el BCE va decidir elevar els tipus d'interès en 50 punts bàsics a finals de juliol, més dels 25 punts previstos. Una mesura amb què molts membres van estar d'acord, segons les actes. Ara, fins i tot quan el risc de recessió a la zona de l'euro està augmentant, s'espera que l'organisme europeu torni a apujar els tipus 50 punts bàsics més al setembre. En aquest sentit, un augment de 50 punts bàsics es va considerar “gradual i compatible amb els principis de flexibilitat, opcionalitat i dependència de dades, que continuarien regint el camí de la normalització”.
Els membres del BCE també van assenyalar que hi havia senyals creixents d'una desacceleració en l'activitat econòmica de la zona euro que es podria estendre fins al 2023. Tot i això, al mateix temps, es va reiterar que l'economia de la zona de l'euro havia demostrat una fortalesa i resiliència considerables davant les múltiples crisis, en particular pel que fa a la pandèmia i la guerra a Ucraïna.