ep francisco reynes salvador alemany juan hernandez puertolas
Francisco Reynés, Salvador Alemany, Juan Hernández PuértolasEUROPA PRESS

Alemany creu que l'efecte social no seria "gens desitjable" i que cap polític l'acceptaria

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

El president d'Abertis, Salvador Alemany, no preveu un allargament automàtic de les concessions d'autopistes a Espanya quan aconsegueixin el seu venciment i ha apostat per un nou model de gestió de les vies d'alta capacitat a Espanya.

En la roda de premsa prèvia a la junta general d'accionistes, Alemany ha argumentat: "L'efecte social d'un allargament no seria gens desitjable. Cap polític el voldria afrontar i les concessionàries tampoc estem per solucions impopulars".

Ha indicat que aquest mecanisme és actualment "complicat" perquè el sistema de tarificació de vies de gran capacitat no està harmonitzat i existeixen reticències en zones on ja existeixen peatges per acceptar renovacions automàtiques.

A això, ha agregat que Brussel·les no és procliu a allargar concessions, sinó a licitar-ne de noves, i ha considerat que en termes de finançament d'infraestructures viàries i pagament per ús, Espanya és una "illa" en el marc europeu.

NOU MODEL

Ha indicat que l'acostament del venciment de les radials obligarà l'Estat a adoptar una "política més definida" que fins ara en matèria de concessions, i ha lamentat que mentre a França i Itàlia el 80% de les vies d'alta capacitat són de pagament, aquest percentatge es redueix a Espanya al 21%.

Per això, ha considerat que ara existeix una "oportunitat per definir un sistema sostenible i equitatiu", perquè d'una altra manera s'haurà de pagar en dèficit de manteniment, i ha afegit que amb la disponibilitat pressupostària és difícil que les vies d'alta capacitat puguin ser gratuïtes.

CONTENCIÓS AP-7

Abertis manté un contenciós amb el Ministeri de Foment sobre l'AP-7 pel qual reclama a l'administració 1.494 milions d'euros per drets de cobrament de peatges en un tram de l'autopista AP-7, i malgrat que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha fallat a favor del grup de concessions, el departament dirigit per Íñigo de la Serna ja va anunciar que recorrerà la sentència.

Alemany ha considerat que aquest contenciós suposa una altra oportunitat per replantejar el model, i ha assegurat que negociarà amb el Ministeri per aconseguir una solució: "Veurem què succeeix el 2021", que és la data de venciment d'aquesta via.

contador