L'euro s'ha acabat capgirant aquest dijous, després de la decisió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE), que ha estat de gran importància per al mercat, per la decisió d'una pujada de tipus del 0,50%. La moneda comunitària, que havia pujat davant els rumors d'aquest increment i ha saltat després de la decisió fins als 1,025 dòlars, ha cedit terreny i es mostra plana al dia (+0,07, 1,0185 dòlars). En la cotització de la moneda europea també pesa que la crisi política a Itàlia s'hagi aguditzat després de la dimissió definitiva del primer ministre italià, Mario Draghi, després de no aconseguir suports en la moció davant del Senat per continuar governant. Itàlia mantindrà el Govern "en funcions per gestionar els assumptes actuals" fins que es formi un nou Executiu.
- 1,0441$
- 0,07%
La moneda única ha pujat al voltant d'un 2% durant les tres últimes sessions, a causa de les expectatives que el BCE podria dur a terme una important pujada de tipus de 50 punts bàsics i també rep impuls després de la notícia que Rússia ha començat a enviar gas a través del gasoducte Nord Stream 1 a Europa aquest dijous després de la parada de 10 dies per un període de manteniment, segons ha informat Nord Stream AG. El flux s'hauria reprès al 40% de la capacitat, el mateix nivell anterior al manteniment.
Tot i això, "l'element subjacent d'incertesa que envolta les perspectives econòmiques de la zona euro limita el marge per seguir comprant", comenten els experts de Sucden Financial, "mentre que la pressió per cobrir-se en curt disminueix lleugerament abans de la reunió de política del BCE".
L'euro va arribar a mínims de gairebé 20 anys la setmana passada en 0,9950 dòlars, trencant la paritat, i després es va recuperar a un màxim de dues setmanes, als 1,0270 dòlars. Diverses cases d'anàlisi veuen potencial de caigudes fins als 0,95 dòlars per a la moneda comunitària, però altres experts, com Adrián Aquaro, fundador de Trader College indiquen que la divisa de la zona euro "no sembla que hagi de caure gaire més a sota del que és que ja va ser, però convé recordar que després del BCE ve la Fed, sense gaires dubtes, i amb creixent voluntat de pujar fins a l'1% la taxa”.