La lliura esterlina perllonga aquest divendres el ral·li de dijous, quan ha encadenat tres sessions en positiu i ha superat la resistència del 1,0930, fins a nivells de preu del 1,12 dòlars, màxims d'una setmana. Aquest nivell de preus ha rebutjat l'avanç del cable (lliura/dòlar) i ha reculat fins als 1,1150 dòlars. L'euro ha corregut una sort semblant i s'ha alçat fins als 0,9843 dòlars, preus que tampoc no es veien des del 22 de setembre. Els experts creuen que després de la reacció negativa inicial a la intervenció del Banc d'Anglaterra (BoE) al mercat de bons, els inversors han acabat decidint que era un bon senyal i han elevat la moneda.
- 1,0908$
- 0,27%
Si bé en primera instància el pas endavant del banc central es va considerar un senyal de debilitat, "la pujada de la lliura esterlina ha pesat sobre el dòlar nord-americà, ja que els operadors van passar d'una moneda relativament cara a una altra relativament barata", assenyala David Madden, analista d'Equiti Capital. Les alces s'han produït després que el BoE va fer un segon dia de compra de bons per estabilitzar els mercats, i els rendiments del deute britànic (gilts) també van pujar.
"El sentiment podria millorar, impulsant la lliura i altres actius de risc a l'alça", afegeixen els analistes d'Axiory Global. D'aquesta manera, la divisa britànica s'encamina a la millor setmana en dos anys i mig. "Crec sincerament que la lliura esterlina es podria recuperar de manera sostenible, si el BoE juga bé les seves cartes", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote. "El BoE té una tasca molt dura ara: ha de lidiar amb la inflació globalment més alta -cosa que requereix una política monetària estricta- i ha de lidiar amb Liz Truss -i la seva despesa que el mercat no vol finançar- cosa que requereix que el BoE compri bons", explica.
L'índex del dòlar, per part seva, cau per sota de 112, des dels màxims de 114,778 d'aquesta setmana. Anteriorment havia pujat fins a un màxim de la sessió de 113,79. "El dòlar nord-americà es va suavitzar bruscament malgrat els missatges de falcó que ens van llançar a la cara els despietats membres de la Fed", comenta Ozkardeskaya.
Els analistes indiquen que la reculada del dòlar es va produir després que el Banc Popular de la Xina digués als bancs estatals que es preparessin per vendre la moneda nord-americana a favor del iuan. Entre les causes també es parla de la intervenció del BoE, mentre que altres pensen que "el fet que el Banc Central Europeu (BCE) es torni més agressiu ajuda a domar la pujada del dòlar", indica Ozkardeskaya.
D'altra banda, el ral·li de l'euro s'ha vist exacerbat per a la lectura de la inflació alemanya, que ha reforçat les expectatives d'una acció política més agressiva per part del Banc Central Europeu (BCE).