Nou mínim històric de la lira turca. La divisa otomana no trepitja el fre i segueix caient després de la victòria a les eleccions presidencials de Recep Tayyip Erdogan i el canvi amb el dòlar arriba a les 22,3425 lires turques.
- 9,17€
- -0,91%
La moneda també s'ha debilitat davant de la perspectiva que el nou equip econòmic del govern turc, liderat pel ministre de Finances, Mehmet Simsek, adopti una postura més ortodoxa i retiri certes mesures de suport a la lira.
Cal destacar que, des de la victòria d'Erdogan el 28 de maig passat, la divisa s'ha depreciat un 12% enfront del bitllet verd i el percentatge puja fins al 15% si comptem des de mitjans de maig.
La notícia ha afectat notablement BBVA. L'exposició del banc a Turquia sembla que segueix sense agradar al mercat i el banc biscaí és un dels pitjors valors de la sessió dins de l'IBEX 35.
Recentment, Deutsche Bank va mostrar el seu suport a BBVA “tot i la volatilitat a curt termini” associada al país otomà. "Això sembla exagerat davant l'impacte real de Garanti, que representa només un 0,3% al nostre SoTP", va indicar l'estrateg del banc germànic Alfredo Alonso.
Per la seva banda, Citi i Bankinter van recalcar que el càstig borsari a BBVA després de la victòria d'Erdogan a la primera volta electoral va ser “excessiu”. Els experts del banc nord-americà van reiterar el consell de comprar el valor i van assenyalar que “els riscos potencials plantejats per la seva exposició a Turquia estan sobredescomptats”. Aquesta mateixa setmana Citi va tornar a reiterar la seva aposta per l'entitat presidida per Carlos Torres Vila.
VALORACIÓ DELS EXPERTS
Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, destaca que la postura sobre la inflació d'Erdogan “ha causat un dany significatiu a la moneda, però el president segueix creient que una inflació més gran només perjudicarà la gent del país”.
"Els esforços del banc central per lluitar contra un dòlar més fort s'estan esvaint després de la victòria d'Erdogan a les últimes eleccions, per la qual cosa mantenir la lira estable s'està tornant més difícil i cada cop més car per als turcs", destaca Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, alhora que destaca que la lira “no cotitza lliurement des de finals del 2021”.
Segons aquesta experta, la lira turca “segueix sent una caixa negra i ningú no sap el que realment pretén el Govern”. "Sabem que hi ha un esforç, després de les eleccions, per canviar la més que absurda política monetària de Turquia cap a un lloc més ortodox, cosa que requereix tipus d'interès més alts, òbviament", afegeix.
És per això, destaca Ozkardeskaya, el nomenament de Simsek com a ministre de Finances del país otomà, però la tasca que té per davant “no serà bufar i fer ampolles”. “Durant els darrers anys, a Turquia no li van faltar ministres de Finances amb talent ni banquers centrals intel·ligents. Però cada vegada que algú intentava fer la seva feina correctament, cosa que a Turquia significa apujar els tipus, eren ràpidament acomiadats. Per tant, el que els inversors volen veure a Turquia no és el talent de Mehmet Simsek per a les finances, sinó com de resistent serà a la pressió dels tipus baixos des de l'oficina presidencial”, conclou.