liracb

La lira turca continua dessagnant-se. La divisa otomana segueix afeblint-se davant del 'bitllet verd' i en aquests moments s'intercanvia per 23,5 dòlars. Des de la victòria de Recep Tayyip Erdogan a la primera volta de les eleccions presidencials, la lira s'ha devaluat gairebé un 20%. Per acabar-ho d'adobar, la meitat d'aquest descens s'ha produït a la darrera setmana. La caiguda de la lira ha sorprès empreses d'anàlisi de la talla de Goldman Sachs, que han vist com els seus pitjors pronòstics es complien en només 3 dies en lloc dels 3 mesos que inicialment pronosticaven.

El banc nord-americà pronosticava aquest cap de setmana que la lira encara tenia un marge de 3 mesos per assolir els nivells actuals, alhora que pronosticava que assoliria el nivell de 25 USD/TRY en uns 6 mesos i els 28 USD/TRY en 12 mesos. L'agut descens ha provocat que la companyia hagi de revisar les previsions.

"Creiem que la nostra previsió a 12 mesos podria arribar abans si l'ajust de les divises segueix sent més prematur", han indicat en un nou informe publicat aquest dimecres. Així mateix, la companyia novaiorquesa no creu que el nomenament de Mehmet Simsek com a nou ministre de Finances, del qual es creu que aplicarà una postura més ortodoxa, brindi massa suport a la divisa.

Simsek és un defensor de l'economia convencional, de manera que el president turc buscaria apuntalar la confiança del mercat després de les eleccions, segons informen diverses fonts a Bloomberg. Cal recordar que Simsek ja va treballar com a viceprimer ministre i de Finances d'Erdogan fins que va renunciar el 2018. Durant la jura del seu càrrec, Simsek va prometre restaurar les polítiques econòmiques “racionals” a Turquia, tot i que va avisar que “no hi ha dreceres ni solucions ràpides”.

"Amb tanta pressió sobre la lira, pensem que és una qüestió de quan i no de si la moneda s'afebleix significativament, amb la probabilitat d'un ajust puntual més gran havent augmentat", afegeixen des de Goldman Sachs.

Paral·lelament, Turquia ha designat Hafize Gaye Erkan com a nova governat del banc central del país otomà, la cinquena durant els últims quatre anys. El seu nomenament també ha estat interpretat com un gir d'Erdogan cap a una política monetària més ortodoxa, que anticipa un enduriment monetari més gran per controlar la inflació. En aquest sentit, cal recordar que la taxa d'inflació del país al maig es va situar al 39,59%, segons les estadístiques del Govern. El mes d'octubre passat, la taxa d'inflació turca es va disparar fins al 85,51%.

Paral·lelament, fonts de Financial Times informen que nombrosos bancs turcs semblen estar evitant involucrar-se al mercat de divises. Les compres de lires per part dels bancs estatals han estat una eina important per apuntalar la moneda durant els darrers anys.

D'acord amb el mitjà britànic, un executiu d'un banc turc anònim va descriure el nomenament de Simsek com una “devaluació intencionada” en comptes d'una relaxació total dels controls. Els analistes de divises també indiquen que la lira està sobrevalorada en relació amb la posició econòmica de Turquia, fins i tot després d'haver caigut més d'un 60% respecte al dòlar durant els darrers dos anys.

Noticias relacionadas

contador