dolar4

Els màxims de dos mesos del dòlar contra l'euro d'aquest dimecres segueix sent la gran notícia que mou el mercat de divises aquest dijous. La moneda europea va cedir per sota dels 1,10 dòlars, nivells assolits per última vegada el 29 de novembre, des d'on tracta de recuperar-se en una jornada durant la qual la lliura també acapara protagonisme per l'última decisió de tipus del Banc d'Anglaterra (BoE per seves sigles en anglès) a la vigília del Brexit.

La lliura aguanta al voltant dels 1,30 dòlars la fortalesa de la divisa nord-americana, a l'espera de conèixer si La Vella Dama s'atrevirà a escometre la rebaixa de tipus d'entre un 0,25% i un 0,50%, que gairebé la meitat del mercat espera. Amb tot, els experts avisen que són les pors del brot de coronavirus, que ja ha deixat 170 morts a la Xina i 7.700 afectats i es propaga més ràpidament que el virus SARS de 2002, cosa que marcarà el compàs de l'encreuament (lliura/dòlar) així com d'altres monedes.

De fet, l'acompliment del 'bitllet verd' es deu fonamentalment al fet que ha posat en joc el seu paper d'actiu refugi i puja també contra les monedes de les regions més exposades a l'epidèmia, com el iuan xinès o el dòlar australià. Aquest fet col·loca las divisa dels EUA com la de millor acompliment en gener entre les divises del G10, amb una pujada de l'1,6% en l'índex del dòlar, que també va pujar a màxims de dos mesos aquest dimecres.

Així mateix, els inversors van reflectir en el seu posicionament en la divisa les paraules del president de la Reserva Federal dels EUA (Fed) que si bé, no va anunciar cap canvi en la política monetària, tot i les pressions del president dels EUA, Donald Trump, va expressar la seva preocupació pel virus respiratori de Wuhan. Les incerteses sobre les perspectives persisteixen, incloent-hi les que planteja el nou coronavirus", va dir Powell. En la seva opinió, "clarament hi haurà implicacions, almenys a curt termini, per a la producció xinesa, i suposo que per a alguns dels seus veïns més propers. Caldrà veure quin és l'efecte del coronavirus a nivell mundial".

A més del dòlar, els operadors s'han decantat pel ien i pel franc suís, les altres dues monedes considerades tradicionalment com a actius refugi. La divisa nipona, per la seva banda ha elevat les seves pujades a una fita de tres setmanes contra el dòlar i acumula un auge de l'1,6% enfront de l'euro aquest mes. Pel que fa al franc suís, es manté al voltant dels màxims de gairebé tres anys assolits contra l'euro a inicis de setmana.

contador