ep archivo   varios paneles con valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 14 de febrero de
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La volatilitat i les caigudes s'han apoderat de l'IBEX 35 aquest dilluns, jornada semifestiva a Espanya. El selectiu espanyol ha baixat un 1,73%, fins als 8.436 punts, tot i que ha arribat a marcar un mínim intradia de 8.350 punts.

  • 11.570,10
  • 0,65%

La resta d'índexs europeus també han optat per les retallades, que han arribat a ser molt pronunciades. Els mínims de l'IBEX i de la resta de borses europees han coincidit amb una forta caiguda del 8% a la Borsa d'Estocolm, moviment que ha influït a tots els índexs del Vell Continent. Tot i que totes s'han recuperat ràpidament. El flaix crac, que s'ha atribuït a un error de trading, podria estar relacionat amb la possibilitat que Suècia i Finlàndia entrin a l'OTAN.

Els dos països estan preparant una sol·licitud conjunta per al 16 de maig, segons han publicat diversos mitjans, cosa que pot augmentar de manera significativa les tensions amb Rússia.

Dins del selectiu destaquen les caigudes en Fluidra, Solaria, Rovi, BBVA, ArcelorMittal i Siemens Gamesa (després de la retallada de previsions de la seva companya de sector Vestas). En un moment concret de la sessió, molts d'aquests títols han arribat a caure fins i tot un 5% o un 6%, mentre que ara es tranquil·litzen. Al costat positiu de l'IBEX molt pocs valors (només Grifols i Meliá).

PATACADA A WALL STREET

Tot això després de la patacada de Wall Street de divendres, quan el Nasdaq va perdre més d'un 4% i va tancar el pitjor mes des del 2008, i mentre els inversors estan especialment pendents dels bancs centrals. Els índexs novaiorquesos intenten rebotar aquest dilluns, encara que amb molta volatilitat i poca força.

Dimecres es coneixerà, per fi, la decisió esperada de la Reserva Federal (Fed), i dijous serà el torn del Banc d'Anglaterra i també, encara que menys important, del Norges Bank.

Les decisions dels organismes -es preveu que la Fed pugi tipus en 50 punts bàsics, però, sobretot, interessa i preocupa el que pot dir sobre els seus plans futurs- sens dubte seran determinants per a l'evolució de les borses durant les properes jornades. Hi ha alguns operadors que estan esperant un fort ral·li de curt termini a Wall Street després que la Fed confirmi les seves mesures.

Durant aquestes sessions s'ha anunciat dades macro rellevants i també resultats empresarials. De moment, aquest dilluns es publicaran els PMI manufacturers d'abril a Europa (el PMI d'Espanya ha caigut fins a 53,3 des de 54,2, per sota del que s'esperava). A Àsia, durant el cap de setmana es van anunciar els PMI xinesos, que van caure "substancialment" a l'abril, tal com destaquen els experts de Danske Bank.

El PMI manufacturer xinès va baixar al mes passat de 49,5 a 47,4 i el de serveis, de 48,4 a 41,9, i aquest és el més baix des del febrer del 2020. L'oficina d'estadística ha dit que la caiguda reflecteix tant el descens de l'oferta com la demanda. Tant les comandes nacionals com les d'exportació van caure bruscament. El iuan s'ha afeblit fortament amb les xifres.

Al Japó, el PMI manufacturer publicat aquesta matinada ha pujat fins a 53,5 des de 53,4, per sobre del que s'esperava.

ALEMANYA, PREPARADA PER EMBARGAR EL PETROLI RUS

Alemanya ha mostrat aquest dilluns el suport a la imposició d'un embargament de petroli a Rússia per la invasió d'Ucraïna. La ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, ha indicat en declaracions concedides a la cadena de televisió alemanya ARD que Berlín està "preparat" per fer front a la situació sense petroli rus durant diversos anys.

Això després que els Estats Units hagués fet un pas més aquest cap de setmana pel que fa al seu paper a la guerra d'Ucraïna i ha reafirmat el seu suport a Zelenski de la mà de Nancy Pelosi.

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units ha viatjat per sorpresa a Kíev, on es va reunir aquest dissabte amb el president d'Ucraïna i li va dir que “la seva lluita és una lluita per a tots”. Pelosi, segona en la línia de successió a la presidència dels Estats Units, es converteix així en la funcionària nord-americana de més rang que viatja al país des de la invasió russa.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0519 dòlars (-0,2%). El petroli cau un 3%. El Brent se situa als 104,14 dòlars i el West Texas, als 101,37 dòlars.

L'or cedeix un 2,6%, fins als 1.860 dòlars, i la plata es deixa un 3,5%, fins als 22,26 dòlars.

El bitcoin puja un 2,8% (38.930 dòlars) i l'ethereum avança un 2,4% (2.833 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 2,987% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 2,016%.

Noticias relacionadas

contador