ep valores del ibex 35 en un panel del palacio de la bolsa de madrid a 15 de junio de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

Vendes moderades per a l'Ibex 35 (-0,14%; 8.144 punts) en la primera jornada borsària d'agost i després d'un mes de juliol en el qual els inversors es van veure sepultats sota una muntanya de resultats empresarials. El selectiu espanyol va acabar juliol amb una modesta caiguda del 0,15%, mentre que els seus homòlegs del Vell Continent i dels EUA van registrar el seu millor mes des de novembre de 2020.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Aquest comportament "es va produir en contra de l'expectativa que les condicions econòmiques no milloraran d'ara endavant, principalment a causa de la preocupació pels alts preus de l'energia, i l'impacte que s'espera que tinguin en l'activitat econòmica de cara als mesos d'hivern", comenta Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets.

La setmana passada, el creixement econòmic de la zona euro va sorprendre amb un avanç major de l'esperat, mentre als EUA el PIB del segon trimestre va seguir en contracció, la qual cosa indica que el país ha entrat en recessió tècnica. No obstant això, Hewson avisa que, a Europa, "és poc probable que qualsevol millora econòmica es mantingui a mesura que ens endinsem en la tardor i és una tendència que ja sembla manifestar-se en les últimes xifres del PMI".

"En un cert sentit, aquesta tendència de forta desacceleració de l'economia mundial ha servit per a beneficiar als mercats, ja que sembla estar assenyalant la possibilitat d'un canvi de política per part dels bancs centrals en relació amb la grandària i l'escala del seu cicle de pujada de tipus", agrega l'analista.

Aquest dilluns, s'han publicat les dades finals del PMI de la zona euro de juliol. L'alta inflació i l'entorn incert han provocat que el sector manufacturer espanyol hagi entrat al juliol en territori de contracció, alguna cosa que succeeix per primera vegada en un any i mig, segons es reflecteix en l'índex PMI. També es coneixeran les xifres de desocupació de la zona euro de juny.

Quant a la temporada de resultats, anirà donant alguns espertenecs en les pròximes jornades i aquest dilluns s'han publicat els resultats d'HSBC, Credit Suisse, Pearson, Heineken i Erste Group.

Dins de l'Ibex, destaquen els guanys dels bancs domèstics (Sabadell, Bankinter i CaixaBank), mentre cedeixen posicions Solaria i Grifols, que ha rebut una demanda de Cerus Corporation.

En els mercats d'Àsia-Pacífic, les accions de la Xina continental van pujar el dilluns juntament amb la majoria dels índexs regionals, ja que una enquesta privada sobre l'activitat de les fàbriques xineses va mostrar un lleuger creixement.

ALTRES MERCATS

El barril de petroli West Texas cau un 0,6% fins a 98,03 dòlars i el barril tipus Brent avança un 0,05%, fins a 104,10 dòlars.

L'unça d'or cau un 0,1% fins a 1.780 dòlars.

L'unça de plata puja un 0,1% fins a 20,22 dòlars.

L'euro/dòlar puja un 0,17%, fins a 1,0235 dòlars.

El bitcoin cau un 2,07% fins a 23.359 dòlars.

Noticias relacionadas

contador