ep vista general del palacio de la bolsa a 3 de mayo de 2022 en madrid espana el ibex 35 ha subido
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han registrat anades i vingudes i moviments més o menys moderats (IBEX: -0,27%, 8.100,30; CAC: +0,38%; DAX: +1,2%; FTSE 100: +0,13%) al tancament d'una setmana durant la qual els assumptes econòmics -la inflació, la por de la recessió...- han estat substituïts pels xocs polítics. Des de la dimissió de Boris Johnson, fins a la mort, després de ser disparat quan estava en un acte electoral, de l'exprimer ministre del Japó, Shinzo Abe. Recordeu que aquest cap de setmana hi ha eleccions per designar la meitat dels representants de la Cambra Alta al Japó. Segons informen els mitjans, la campanya s'ha suspès.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Encara que aquest tipus de circumstàncies (tant la marxa de Johnson com el que ha passat al Japó) tenen un impacte limitat als mercats, la veritat és que són un reflex del complicat i tèrbol de la situació actual en tots els aspectes. L'economia, la política, el dia a dia... tot està sumit en un estat de tensió i nerviosisme que provoca situacions anòmales i difícils de predir.

Dins l'IBEX han destacat les caigudes en els bancs, Iberdrola (-1,57) i Repsol (-1,22%). Les acereries s'han girat i han pujat després de les reculades inicials després d'una rebaixa de JP Morgan. Al costat positiu, Ferrovial ha estat el valor que millor ho ha fet (+2,32%).

El comportament d'avui a aquest costat de l'Atlàntic arriben després que ahir Wall Street acabés amb guanys sòlids i que a l'Àsia també s'hagin imposat els números verds (encara que els índexs japonesos han retallat els avenços després de l'atac a Abe). Pel que fa a l'IBEX, l'índex acumula durant la setmana caigudes moderades després de cedir lleument dilluns, enfonsar-se dimarts (-2,48%), perdre lleugerament dimecres i recuperar-se amb força durant la sessió passada.

Tècnicament, l'IBEX es resisteix a abandonar els 8.000 punts i sembla que podria salvar la setmana per sobre d'aquest nivell. Amb tot, els experts de Bolsamanía insisteixen que el seu aspecte tècnic és "complicat" i ho continuarà sent mentre no aconsegueixi superar els 8.374 punts. "Alerta que avui té més probabilitats de cobrir el buit alcista que va deixar al març als 7.783 punts", comenten.

DADES DES DELS EUA

Aquest divendres s'ha conegut l'informe d'ocupació del juny dels Estats Units, la dada més important de la setmana. El mercat laboral nord-americà va crear 372.000 llocs de treball, una dada que ha millorat la previsió del consens, que n'anticipava 268.000. La taxa d'atur es manté al 3,6%. Cal recordar que no hi ha un informe d'ocupació ADP (la seva publicació s'ha suspès per ajustaments en la manera de calcular aquesta referència).

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, ha assenyalat que les dades d'ocupació serveixen per justificar l'enduriment monetari de la Fed, que "pot continuar amb la trajectòria actual" i seguir amb "més augments de taxes". Tot i això, si les dades econòmiques es deterioren durant els propers mesos, "és menys probable que la Fed compleixi amb les projeccions més agressives d'augment de taxes actuals".

Des d'Oxford Economics han ressaltat la solidesa del mercat laboral nord-americà, malgrat els temors d'una possible recessió, i han afirmat que aquestes xifres "són ben rebudes pels funcionaris de la Fed" al qual atorga "espai per concentrar-se a controlar la inflació".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0182 dòlars (+0,23%) al tancament d'una setmana durant la qual la divisa única s'ha enfonsat i ha marcat mínims de 20 anys enfront del dòlar per la por d'una recessió.

El petroli avança lleugerament. El Brent suma un 2,26% (107,02 dòlars) i el West Texas, un 1,63% (104,41 dòlars).

L'or repunta suaument (+0,17%, 1.742 dòlars), i la plata, un 0,27% (19,24 dòlars).

El bitcoin guanya un 1,5% (21.950 dòlars) i l'ethereum retalla un 0,82% (1.234 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,09%.

Noticias relacionadas

contador