L'IBEX 35 ha viscut aquesta dimecres una jornada d'anades i vingudes i bandades després de la caiguda de més del 2% de la sessió passada, que el va portar a perdre els 8.000 punts. El selectiu ha començat el dia rebotant amb força, després ha passat a cotitzar pla i finalment ha tancat amb una caiguda del 0,14%, fins als 7.948,6 punts. L'índex espanyol ha buscat mantenir els 8.000, encara que els analistes de Bolsamanía no són gens optimistes i parlen d'un possible atac als 7.783 punts, el suport següent, als pròxims dies.
- 11.899,30
- 0,86%
Dins de l'índex destaquen les pujades en Indra (+4,20%), Inditex (+3,90%), i Rovi (+3,88%) i les caigudes en els bancs. CaixaBank (-6,60%), Sabadell (-6,67%) i Bankinter (-7,84%) són els pitjors. També ha cedit de manera destacada Telefónica, que ha perdut un 4%, en un dia durant el qual Credit Suisse ha publicat un informe força tebi sobre l'operadora.
Les borses del Vell Continent es van enfonsar aquest dimarts entre un 2% i un 3% mentre que Wall Street va acabar el dia amb signe mixt. A Àsia s'han imposat els números vermells aquesta matinada, amb retallades de l'1,2% al Nikkei i de l'1,9% al Hang Seng.
La situació es complica per moments. A la pujada de la inflació i el temor d'una recessió que ja es dona per feta, se sumen altres elements que contribueixen a desestabilitzar el mercat, com la caiguda de l'euro a mínims de 20 anys respecte del dòlar, de la qual us estem parlant des de ahir, o, a nivell polític, la crisi al Regne Unit, amb la dimissió dels ministres de Finances i Salut. Una altra vegada es parla que Boris Johnson és a la corda fluixa.
LA POR DE LA RECESSIÓ HO ARRASA TOT
El temor que es produeixi una recessió va portar durant la sessió passada a aquest enfonsament de l'euro i també que el petroli caigués amb força.
"La renda variable europea es va desplomar, i amb raó, ja que el taló d'Aquil·les energètic d'Europa, procedent de Rússia, va quedar cruelment exposat. L'euro també va capitular, i el parell euro/dòlar va perdre els 1,0350 en el camí cap a una pèrdua de l'1,50%, fins als 1,0260. La lliura esterlina i la renda variable britànica també es van veure afectades pel vent en contra de la inestabilitat política”, explica Jeffrey Halley, analista d'Oanda, al seu informe diari de mercats.
Per la seva banda, el mercat nord-americà de bons també va llançar una advertència que l'economia nord-americana pot estar al límit de la recessió amb la inversió en el diferencial de la corba de rendiment del Tresor, és a dir, entre els rendiments del Tresor de gran i menor durada.
Normalment, els rendiments de més durada, com els del bo a 10 anys, són més alts que els rendiments de menys durada, com els del bo a 2 anys. Però durant les darreres hores el rendiment a 2 anys ha superat el rendiment a 10 anys.
El cru cau un 2% ara després d'enfonsar-se ahir un 9%. El Brent se situa als 100,27 dòlars i el West Texas, als 96,82 dòlars. Pel que fa a l'euro, continua enfonsant-se i es canvia ara als 1,0168 dòlars (-0,95%).
L'agenda d'aquest dimecres inclou com a dada més destacada les actes de la darrera reunió de la Fed.
ALTRES MERCATS
L'or es manté per sota dels 1.800 dòlars (-1,45%, 1.738 dòlars). La plata cau lleument fins als 19,1 dòlars l'unça.
El bitcoin perd un 1,3%, fins als 20.066 dòlars, i l'ethereum es deixa un 1,08%, fins als 1.128 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa ara al 2,88%.