ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 30 de septiembre de 2022 en madrid
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (+0,25%; 7.962,30 punts) i la resta de borses europees han tancat amb guanys aquest dilluns després de les fortes alces de divendres, molt pendents de les eleccions de meitat de mandat ('midterm') nord-americanes. Les enquestes apunten a un Congrés dividit, amb els republicans recuperant la Cambra de Representants i els demòcrates, a priori, mantenint el Senat. Encara que alguns experts indiquen que aquest esdeveniment no hauria de tenir gaire impacte als mercats, altres creuen el contrari. En tot cas, el que passa als Estats Units és rellevant sempre per als mercats, i en aquesta ocasió segurament no en serà una excepció.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Igual que el que passa a Àsia, sobretot a la Xina. Aquesta matinada s'ha conegut la balança comercial del gegant asiàtic del mes d'octubre, amb les exportacions caient un 0,3%, a nivells del 2020, i les importacions baixant el doble (un -0,7%). Cal destacar que la borsa de Hong Kong continua rebotant davant la possibilitat que la Xina flexibilitzi les seves mesures per contenir la Covid, cosa que el país ha desmentit però que el mercat vol continuar creient, segons sembla.

Aquesta setmana es continuaran coneixent resultats empresarials, com els de Ryanair que s'han publicat aquest dilluns, i que mostren un benefici de 1.370 milions al primer semestre de l'exercici fiscal. L'aerolínia de baix cost ha dit que el trànsit i les tarifes d'aquest període superen les del mateix període del 2019 per la "forta recuperació posterior a la Covid".

A Espanya s'han publicat les xifres de Sacyr, amb un benefici de 68 milions fins al setembre, un 13% més. A més, al pla empresarial, també és notícia Indra, que ha anunciat l'adquisició de la línia de negoci de gestió del trànsit aeri de Selex ES.

L'agenda d'aquest dilluns inclou la producció industrial d'Alemanya del setembre (puja un 0,6% mensual, millor del que s'esperava), mentre que a la zona de l'euro s'ha publicat l'índex de confiança de l'inversor Sentix del mes de setembre (-30,9 enfront de la previsió de -35,0 i la dada prèvia de -38,3). A més, avui ha comparegut Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE), en el marc d'una conferència conjunta del BCE i la Comissió Europea sobre l'euro digital.

ACOMIADAMENTS MASSIUS DE META

Després dels acomiadaments massius a Twitter de la mà d'Elon Musk via correu electrònic, aquesta setmana també s'esperen acomiadaments a gran escala a Meta, empresa matriu de Facebook.

Segons The Wall Street Journal, la companyia propietària de Facebook, WhatsApp i Instagram comunicarà aquest mateix dimecres acomiadaments a milers de treballadors.

Aquesta decisió té lloc poc després que els alts càrrecs de Meta demanessin als treballadors que cancel·lessin els viatges no essencials a partir d'aquesta mateixa setmana, al·legant temors que l'augment de la inflació pugui portar l'economia a la recessió, segons el citat diari. El gegant tecnològic compta actualment amb més de 87.000 treballadors.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1 dòlar (+0,4%). El petroli puja un 1%. El Brent se situa als 99,51 dòlars i el West Texas, als 93,64 dòlars.

L'or puja lleugerament (+0,3%, 1.682 dòlars) i la plata repunta un 0,9% (20,96 dòlars).

El bitcoin perd un 2% (20.760 dòlars) i l'ethereum, un 1,2% (1.589 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,197% i la del bo espanyol, al 3,366%.

Noticias relacionadas

contador