ep un panel del ibex en las instalaciones del palacio de la bolsa de madrid a 27 de julio de 2021 en
Marta Fernández - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat lleugerament en positiu (+0,20%, 8.520,80 punts), pressionat per Inditex i les elèctriques (Endesa, Iberdrola...). Al costat positiu, han destacat les alces en les farmacèutiques Grifols, Rovi, PharmaMar i Almirall i en la socimi Merlin, que ha celebrat la venda d'una cartera d'oficines de BBVA al mateix banc anunciada divendres, cosa que li permetrà pagar un dividend extraordinari de 0,67 euros per acció. La resta de borses del Vell Continent també han tancat lleugerament en positiu.

  • 11.953,20
  • 1,36%

LA BARBARIE DE LA GUERRA

El món sencer s'estremeix aquest dilluns davant del que semblen crims de guerra a la ciutat ucraïnesa de Butxa, després de l'aparició de nombrosos cossos de civils lligats de mans i aparentment ajusticiats. El govern d'Ucraïna acusa Rússia d'haver fet una matança de centenars de persones. Ucraïna ha dit que portarà les proves del que va passar al Consell de Seguretat de Nacions Unides, mentre que Rússia culpa Kíiv i diu que és un muntatge, en una altra mentida més del Kremlin.

La Unió Europea (UE) està discutint d'"emergència" noves sancions contra Rússia en resposta pel que ha passat. Alguns països de la UE sostenen que ara hi ha un factor desencadenant perquè s'apliquin més sancions amb rapidesa, ja que els funcionaris ucraïnesos han denunciat proves de crims de guerra comesos per les tropes russes a les zones del nord.

D'altra banda, els dos líders europeus més propers al president rus Vladimir Putin abans que llancés la seva invasió d'Ucraïna han obtingut victòries electorals decisives gràcies a les promeses de mantenir-se al marge de la guerra. El primer ministre hongarès, Viktor Orban, va obtenir una aclaparadora victòria electoral i va aconseguir un quart mandat consecutiu. El president serbi, Aleksandar Vucic, també ha aconseguit una victòria àmplia a les eleccions generals d'aquest diumenge.

MUSK MOU FITXA A TWITTER

La notícia empresarial del dia és sens dubte la decisió d'Elon Musk, conseller delegat de Tesla, de prendre una participació del 9% en Twitter.

La companyia es dispara més d'un 25% a la borsa.

LA XINA SEGUEIX SENT FOCUS D'INCERTESA

A Àsia han dominat els números verds en una sessió durant la qual les borses de la Xina continental han estat tancades. El Hang Seng sí que ha obert i ha pujat a prop del 2%.

Xangai es troba actualment en un bloqueig total, ja que el Govern intenta controlar el darrer brot de Covid-19 i està enviant recursos per fer proves als 26 milions de residents. "La vulnerabilitat de la Xina davant la Covid és un risc conegut, i la seva evolució encara podria afectar els mercats asiàtics si amenaça materialment el creixement aquest any. El costat positiu és que pot donar un alleugeriment als preus de les matèries primeres", indica Jeffrey Halley, analista d'Oanda.

"A més, el govern d'Hainan ha confiscat 36 edificis construïts il·legalment. Els problemes de palanquejament del sector immobiliari de la Xina no han desaparegut, simplement han estat desplaçats del primer pla per altres esdeveniments. Una crisi de la Covid a la Xina agreujarà els problemes d'aquest sector i donarà al Govern menys marge de maniobra per a una liquidació ordenada", afegeix Halley.

Aquest dilluns no hi ha gaire dada macro, destacant la desocupació del març a Espanya, que baixa en 2.921 persones. Al llarg de la setmana es publicaran els PMI de serveis d'Europa i els EUA dimarts, i de la Xina, dimecres. "Les restriccions de Covid de la Xina suposen un risc a la baixa per a les seves dades i, per raons òbvies, també per a les publicacions europees. Les dades alemanyes es vigilaran més de prop que de costum per veure si el conflicte d'Ucraïna afecta encara més la potència europea", comenten des d'Oanda.

Pel que fa a la dada de feina que es va conèixer divendres als EUA, les nòmines no agrícoles van registrar un augment menor del que s'esperava, però encara molt saludable, de 431.000 llocs de treball. El total del mes anterior es va revisar a l'alça en 95.000 llocs de treball. Aquest dimecres es publicaran les actes de la darrera reunió de la Fed, que donaran més pistes sobre la reducció del balanç del banc central.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0993 dòlars (-0,54%). El petroli puja més del 3%, amb el Brent als 107,82 dòlars i el West Texas als 103,08 dòlars.

L'or avança un 0,8% (1.939 dòlars) i la plata repunta un 0,1% (24,66 dòlars).

El bitcoin retalla un 1,8% (45.643 dòlars) i l'ethereum perd un 1,8% (3.431 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 2,417% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins a l'1,456%.

Noticias relacionadas

contador