Tancament lleugerament alcista per a l'IBEX 35 (+0,34%; 9.294,80 punts), que li ha permès marcar màxims anuals en preus de tancament. El selectiu espanyol ha continuat amb la bona ratxa des de principis d'any i ha tancat just a nivells de resistència.
Dins l'índex, han destacat les alces en ArcelorMittal i les energètiques (Endesa, Iberdrola). Així mateix, Inditex, Acciona i Telefónica han liderat les compres.
- 11.421,90
- -0,40%
Naturgy, que ha publicat resultats i ha millorat el benefici un 35% el 2022, fins a 1.649 milions, amb prou feines s'ha mogut després de posposar de manera indefinida el projecte Géminis per escindir-se en dues companyies independents.
Al costat negatiu de l'IBEX, els valors més baixistes han estat Merlin Properties, Solaria, Colonial i Santander. Els bancs han estat notícia després que l'AEB i la CECA hagin finalment recorregut l'impost a la banca aprovat pel govern espanyol per al 2023 i el 2024.
IMPACTE MODERAT DE L'IPC
L'IPC dels Estats Units del gener publicat ahir va complir més o menys el que estava previst (encara que va caure menys del que s'esperava) i no va tenir un impacte excessivament cridaner al mercat.
Ahir van parlar diversos membres de la Reserva Federal (Fed) amb opinions divergents sobre la política monetària.
Lori Logan, de la Reserva Federal de Dallas, i Thomas Barkin, de la Reserva Federal de Richmond, van expressar la seva opinió que els tipus d'interès haurien de continuar pujant més temps per combatre l'alça dels preus.
Logan va continuar dient que el principal risc és que la Reserva Federal pugi massa poc, encara que això es va veure contrarestat en certa mesura per les declaracions de Patrick Harker, de la Reserva Federal de Filadèlfia, que pensa que els tipus estan a prop del màxim.
En qualsevol cas, com us hem estat comptant durant els últims temps, els inversors ja semblen força immunes als plans dels bancs centrals i menys disposats que això els afecti com ho feia fa uns mesos. A partir d'aquí, el que va passant pot repercutir més o menys a les borses, però per descomptat ja no preocupa tant.
Després de l'IPC nord-americà d'ahir, totes les mirades s'han dirigit a l'informe de vendes al detall del gener a l'altra banda de l'Atlàntic, que ha sorprès en créixer un 3% i ha superat la previsió del consens, que anticipava un increment de l'1,8% . Aquesta pujada es produeix després de la caiguda de l'1,1% registrada al desembre.
"Per a la Fed, aquestes dades donen suport a la seva opinió que es necessiten augments de taxes addicionals per refredar l'economia i reduir la inflació al 2%. Esperem un altre augment de 25 punts bàsics al març, i creiem que hi ha un alt risc d'un enduriment més gran més endavant aquest any”, comenten els experts d'Oxford Economics, que no descarten una recessió a finals del 2023.
Abans de la publicació de les xifres de vendes al detall, s'han conegut l'IPC del gener del Regne Unit (va caure per tercer mes consecutiu fins a situar-se al 10,1%, per sota de les expectatives) i d'Espanya (va pujar al 5,9%, i la subjacent es dispara fins al 7,5%).
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, "el selectiu espanyol segueix resistint-se a prendre's un respir. El primer nivell de suport el podríem situar en els mínims de divendres passat que presenta als 9.069 punts. No es confirmarà una parada al camí mentre que es mantingui cotitzant per sobre aquest nivell de preus.
Els nivells de sobrecompra segueixen sent molt alts, per la qual cosa seguim pensant en la proximitat d'una parada al camí. Hauríem d'extremar la prudència a curt termini", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
L'euro es canvia als 1,0666 dòlars (-0,64%). El petroli cau més de l'1,5%. El Brent se situa als 84,13 dòlars i el WTI, als 77,46 dòlars.
L'or perd un 1,2% (1.842 dòlars) i la plata, un 1,5% (21,54 dòlars).
El bitcoin puja un 2% (22.270 dòlars) i l'ethereum, un 3,3% (1.559 dòlars).
La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 3,807%.