L'IBEX-35 ha pujat lleugerament aquest dimecres després de dues jornades de pèrdues (+0,17%; 7.855,90 punts), durant una jornada amb signe mixt a la resta de borses europees. Les pors que dominen l'ànim dels inversors, entre el temor de la recessió i les pressions inflacionistes, continuen marcant el compàs per als mercats.
- 11.806,70
- -0,12%
El selectiu espanyol no se separa del suport de 7.764 punts. “Molt de compte, ja que un tancament per sota d'aquest nivell de preus complicaria encara més el seu aspecte tècnic donant un objectiu de caiguda als 7.600 punts”, alerta César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.
"Per confirmar lʻinici dʻun rebot hauríem dʻesperar a un tancament per sobre dels 7.943 punts, màxims de divendres passat", avisa.
Però el panorama mundial no recolza les alces als parquets. La guerra energètica desencadenada a Europa després que Rússia hagi tallat el subministrament del gas a Alemanya de manera indefinida també plana sobre les borses mundials.
Dins del sector de l'energia, Repsol ha estat protagonista, perquè ha donat entrada al fons EIG al negoci d'exploració i producció d'hidrocarburs (Upstream) mitjançant la venda d'una participació del 25% en aquesta àrea, valorada en 4.800 milions de dòlars. Tot i que les seves accions han baixat perquè era una operació que ja estava descomptada i, a més, el preu del petroli ha corregit amb força.
Un altre valor que ha centrat l'interès del mercat és la cadena hotelera Meliá Hotels, que s'ha desplomat a la borsa després de rebre un consell negatiu de Deutsche Bank, que també ha retallat el consell sobre NH.
En positiu, les empreses associades a les energies renovables, com ara Solaria i Acciona; a més de les grans elèctriques, com Endesa i Iberdrola, han registrat una jornada molt positiva després que s'hagi publicat que la Unió Europea estudia aplicar un límit al preu de l'electricitat produïda per energies renovables de 200 megawatts hora.
MERCAT DE BONS
El mercat de bons és un altre dels focus que centra l'atenció dels inversors, ja que els rendiments de la renda fixa dels Estats Units i el Regne Unit es van disparar. El 10 anys britànic va pujar al nivell més alt des del 2011 i va tancar la bretxa amb el seu homòleg nord-americà al més estret des d'abril del 2016. Els bons nord-americans també han deixat alces, amb el rendiment del Tresor nord-americà a 10 anys saltant al seu nivell més alt des de juny. La taxa del Tresor a 30 anys va tancar al nivell més alt des del 2014.
La venda dels 'gilts' britànics sembla haver-se basat en la premissa dels milers de milions de lliures de suport fiscal que s'espera que anunciï la nova Primera Ministra Liz Truss, comenta Michael Hewson, analista de CMC Markets, “en el seu intent de mantenir un control sobre els creixents costos de l'energia, per a les empreses i els consumidors del Regne Unit, que porten la inflació pels núvols”.
Els mercats nord-americans van tenir ahir un dia lleugerament diferent, tancant a la baixa després d'una forta enquesta de l'ISM de serveis d'agost, que va servir per augmentar la perspectiva que la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) podria optar per una altra pujada de tipus de 75 punts bàsics quan es reuneixi d'aquí a dues setmanes. Els inversors estan esperant que la Fed ofereixi el seu resum sobre les condicions econòmiques actuals, també conegut com a Llibre Beige aquest dimecres
Pel que fa a l'agenda macroeconòmica del dia, el PIB del segon trimestre de l'eurozona s'ha revisat a l'alça fins al 0,8% des de l'anterior 0,6%, a causa de l'impuls final de la reobertura econòmica, segons els experts de Barclays.
A més, també ha acaparat protagonisme el Banc del Canadà, que ha pujat els tipus d'interès en 75 punts bàsics, fins al nivell del 3,25%, segons ha comunicat aquest dimecres. El banc central també ha anunciat que continua amb la política d'ajust quantitatiu.
Els mercats d'Àsia-Pacífic han cotitzat a la baixa dimecres passat, impactats per la balança comercial Xina. Les exportacions van créixer un 7,1% a l'agost respecte a l'any anterior, però no van assolir les estimacions del 12,8%, després de pujar un 18% al juliol.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 0,9949 dòlars (+0,46%).
El barril de petroli Brent se situa als 89,63 dòlars (-3,3%) i el West Texas, als 83,56 dòlars (-3,8%).
L'or puja un 0,6%, fins als 1.723 dòlars; i la plata repunta un 1,7% (18,21 dòlars).
El bitcoin repunta un 0,2% (18.906 dòlars) i l'ethereum cau un 2% (1.545 dòlars).