ep un hombre senala los paneles de valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid
Marta Fernández Jara - Europa Press

Tancament lleugerament alcista per a l'IBEX 35 (+0,36%, 8.085,50 punts) després del fort rebot registrat pels bancs a causa de la pujada de l'Euríbor. Els principals llasts per al selectiu espanyol han estat Inditex, pel temor dels analistes sobre una desacceleració de les vendes durant propers trimestres; i Repsol, que ha descomptat un impacte superior a 1.000 milions d'euros després del pla de la Unió Europea per limitar els beneficis del sector energètic.

Això, després del 'gerro d'aigua freda' que ha suposat per als mercats l'IPC d'agost dels EUA, publicat dimarts. No obstant això, per a alguns no és més que un capítol nou i no gaire sorprenent dels molts que s'estan veient en un moment en què la volatilitat domina absolutament les borses.

  • 11.824,90
  • -0,12%

Wall Street torna a les pèrdues després d'aconseguir ahir tancar amb moderades alces després de registrar dimarts la seva pitjor sessió des del 2020, i a Àsia el dia s'ha saldat amb signe mixt i moviments més o menys calmats (les retallades han estat més acusades a la Xina). Hong Kong ha decidit mantenir els tipus sense canvis.

L'agenda d'avui inclou com a dada més destacada de la jornada les vendes al detall dels Estats Units, una nova referència per intentar dilucidar en quina proporció pensa la Reserva Federal (Fed) apujar els tipus la setmana que ve. La xifra ha augmentat a l'agost fins al 0,3% i ha millorat les previsions del consens.

"Les recents dades de l'IPC han incrementat les especulacions que la Fed augmentarà el tipus d'interès en un punt percentual complet, cosa que significa una pujada del tipus d'interès de 100 punts bàsics. No creiem que la Fed augmentarà el tipus de interès en 100 punts bàsics, ja que en fer-ho incrementaria significativament el risc que l'economia nord-americana entri en recessió", comenta Naeem Aslam, director d'anàlisi d'AvaTrade, al seu informe diari de mercats.

D'altra banda, al capítol de la crisi energètica, la Comissió Europea pretén introduir una sèrie de canvis normatius per alleujar l'escassetat de liquiditat, mentre el bloc reforça el suport a les indústries i els consumidors afectats per l'escanyament del subministrament de gas per part de Rússia.

Les mesures proposades inclouen l'augment del llindar de compensació per a les primeres matèries i altres derivats a 4.000 milions d'euros i la possibilitat d'acceptar garanties bancàries com a col·lateral contra l'ajust de marges. L'Autoritat Europea de Valors i Mercats té fins al 22 de setembre per respondre les propostes. A França, el govern pressupostarà 16.000 milions d'euros per limitar les pujades dels preus de l'electricitat i el gas al 15% per a les llars i les petites empreses el proper any.

THE MERGE

A l'apartat de les criptodivises, aquest dijous ha tingut lloc, aparentment amb èxit, 'The Merge' ('La Fusió'), que consisteix en una important actualització del programari de l'Ethereum, la cadena de blocs més important des del punt de vista comercial al sector dels actius digitals.

El bitcoin puja ara un 1,3%, fins als 20.161 dòlars, mentre que l'ether, el criptovalor d'Ethereum, està pla, als 1.588 dòlars.

La renovació, que fa anys que es prepara, farà que Ethereum sigui molt més eficient des del punt de vista energètic i, amb el temps, aplanarà el camí perquè escali i sigui més ràpid, segons els desenvolupadors de la xarxa.

REUNIÓ DE PUTIN I XI

El president xinès, Xi Jinping, s'ha reunit aquest dijous amb el president rus, Vladimir Putin, qui ha declarat que "entén les preocupacions i preguntes de Pequín" sobre la invasió d'Ucraïna. Així mateix, el president rus ha agraït la "posició equilibrada dels nostres amics xinesos a la crisi d'Ucraïna" i s'ha ofert a "explicar detalladament la nostra posició".

Xi, per part seva, ha assegurat que la Xina està "disposada a treballar amb Rússia i a jugar un rol de lideratge per injectar estabilitat i energia positiva a un món sumit en el caos".

D'altra banda, les crítiques a la sobtada retirada de Rússia a la regió nord-oriental de Khàrkiv s'han estès. Hi ha indicis que el Kremlin també podria estar desplegant forces per protegir Crimea, que Rússia es va annexionar com a premi principal de la seva campanya de 2014, en cas que Ucraïna sigui capaç de trencar les línies.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 0,9995 dòlars (+0,18%). El petroli baixa un 3%, amb el Brent als 91,05 dòlars i el WTI als 85,64 dòlars.

L'or cedeix un 0,8% i perd els 1.700 dòlars per unça (1.695 dòlars) i la plata baixa un 0,4% (19,49 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,447% i la d'espanyol a 10 anys baixa fins al 2,867%.

Noticias relacionadas

contador