ep archivo   valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid espana a 29 de marzo de 2021
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha baixat un 0,42%, fins als 9.142,40 punts. Dins el selectiu espanyol han destacat els descensos en les companyies associades al turisme després del gerro d'aigua freda del Regne Unit; i en les elèctriques, que estant tenint una setmana molt negativa després del cop de destral del Govern a la seva retribució.

  • 11.816,00
  • 0,32%

Finalment, malgrat les previsions que Canàries i Balears poguessin ser incloses pel Regne Unit a la llista de destinacions assegurances per viatjar, el govern britànic ha mantingut el nostre país a la llista ambre. Això ha provocat vendes en valors com IAG, Aena i Meliá Hotels.

Les dades macro han estat una altra cita rellevant aquest dijous, amb els PMI serveis de maig a Europa i Estats Units. El PMI d'Espanya ha pujat fins a 59,4 des 5de 4,6 i davant l'estimació de 58 i ha registrat el seu millor comportament en sis anys. A l'eurozona, el PMI serveis ha avançat fins a 55,2 des de 50,5 previ i 55,1 esperat.

A Àsia, el PMI Caixin/Markit de gestors de compres del sector serveis corresponent a maig es va situar en 55,1, per sota de la lectura de 56,3 d'abril. Al Japó, va quedar en 46,5, per sota del 49,5 previ. Recordem que les lectures del PMI per sobre de 50 representen expansió, mentre que les que estan per sota d'aquest nivell signifiquen contracció.

OCUPACIÓ ALS EUA

Aquest dijous s'han publicat als Estats Units les peticions setmanals d'atur i l'informe d'ocupació de maig de la consultora ADP, les principals referències de la jornada.

L'informe ADP publicat aquest dijous ha mostrat que les empreses privades han contractat 978.000 persones durant el mes de maig. Es tracta de la major pujada des de juny de l'any passat, després del confinament, i una xifra que ha superat el pronòstic de 650.000. La dada d'abril s'ha revisat a la baixa, fins a 654.000 des de 742.000.

A més, l'ISM serveis nord-americà va pujar al maig fins a 64 des de 62,7 i ha superat el 63 previst. Dada consistent amb un fort creixement econòmic. I el component dels preus s'ha disparat per sobre dels 80 punts, xifra que reflecteix pressions inflacionistes en aquest important sector.

Per la resta, el Llibre Beix de la Fed va destacar ahir que el ritme de la recuperació s'ha accelerat moderadament entre abril i maig als Estats Units. "L'economia nacional s'ha expandit a un ritme moderat des de principis d'abril fins a finals de maig, una taxa una mica més ràpida que durant el període de l'informe anterior", ha explicat l'informe.

A nivell empresarial, BBVA ha reduït fins a 2.935 treballadors els afectats pel seu ERO, un 22% inferior a la seva proposta inicial de 3.798 extincions. La pressió dels sindicats ha aconseguit reduir de manera important la primera xifra proposada per la direcció.

D'altra banda, el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha sentenciat que els grans inversors que van acudir a la sortida a borsa de Bankia el 2011 poden reclamar a l'entitat financera per la informació del seu fullet presentat per fer el salt al parquet .

VACUNES PER CERVESES

Joe Biden va revelar el seu pla perquè el 70% dels nord-americans es vacunin contra la Covid abans de les vacances del 4 de juliol durant un discurs pronunciat aquest dimecres a la tarda.

"Avui anunciem un esforç d'un mes de durada per fer tot el possible per lliurar-nos del virus", va dir, segons recull MarketWatch. "Es necessitarà a tothom: el govern federal, els governs estatals i els governs locals, tribals i territorials, al sector privat i, el més important, el poble nord-americà per arribar a aquesta marca del 70% i poder declarar la independència de la Covid".

El pla inclou el reclutament d'empreses privades perquè ofereixin incentius per vacunar-se, incloent-hi un crèdit fiscal per cobrir el cost de proporcionar temps lliure pagat perquè els nord-americans es vacunin. El pla també inclou el compromís de la cervesera Anheuser-Busch d'oferir barra lliure als nord-americans després que el país assoleixi l'objectiu de Biden del 70%. Mentrestant, CVS ha iniciat un sorteig perquè les persones vacunades guanyin creuers gratuïts, entrades per a la Super Bowl i premis en metàl·lic, i les Grans Lligues de Beisbol oferiran vacunacions in situ en els partits i donaran entrades gratuïtes als aficionats que acceptin la oferta.

Els proveïdors de serveis de guarderia, com KinderCare, Learning Care Group, YMCA i Bright Horizons BFAM, també han acordat oferir cites gratuïtes als pares i cuidadors perquè puguin dedicar temps a vacunar-se.

ALTRES MERCATS

L'euro es deprecia un 0,68% i es canvia a 1,2127 dòlars. El petroli cau un 0,1%, fins als 71,24 dòlars el Brent i als 68,65 dòlars el West Texas.

L'or cau gairebé un 2%, fins als 1.873 dòlars; i la plata cedeix un 3%, fins als 27,36 dòlars.

El bitcoin avança un 2%, fins als 38.794 dòlars. L'ethereum puja també un 2%, fins als 2.809 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,598% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,46%.

Noticias relacionadas

contador