ep dos paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 15 de junio de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

Pèrdues destacades per a l'IBEX 35 (-1,56%; 8.188,00 punts) i la resta de borses europees després de les retallades destacades d'ahir de Wall Street (Dow Jones: -1,56%; S&P 500: -2,01%; Nasdaq: -2,98%) i després que a Àsia s'hagin imposat clarament els números vermells aquesta matinada.

Les dades d'inflació han pesat al Vell Continent. A l'espera de conèixer l'IPC preliminar d'Alemanya del juny, el d'Espanya s'ha disparat al 10,2%, màxims des del 1985. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha dit que aquesta dada és un reflex de “la gravetat" de la situació actual. A Alemanya, l'IPC va caure lleugerament fins al 7,6%.

  • 11.635,90
  • 0,97%

Un escenari d''inflació persistent' obligaria a un enduriment monetari encara més gran, cosa que donaria lloc a una recessió significativa el 2023". Són paraules de Gilles Moëc, economista en cap d'AXA Investment Managers, que s'ha pronunciat davant les últimes dades macroeconòmiques que s'han conegut i que avancen una recessió als propers mesos.

CIMERA DE L'OTAN

L'atenció s'ha centrat en la negativa evolució dels preus i al començament de la cimera de l'OTAN a Madrid, que ja ha deixat els primers acords importants.

Així, Turquia ha retirat el veto a l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'Aliança i els dos països entraran a l'organització quan s'acabi el procés d'adhesió. A més, l'aliança ha qualificat Rússia com a "amenaça directa" al seu nou Concepte Estratègic i ha destacat que "la Xina s'esforça per subvertir l'ordre internacional".

“La Federació Russa és la més significant i directa amenaça a la seguretat dels aliats i l'estabilitat a l'àrea euroatlàntica. No podem descartar la possibilitat d'un atac contra la sobirania i la integritat territorial dels aliats”, ha assenyalat el document oficial de l'OTAN.

A més, l'OTAN ha subratllat que "l'aprofundiment de l'associació estratègica entre la República Popular de la Xina i la Federació Russa i els seus intents per soscavar l'ordre internacional basat en normes, que es reforcen mútuament, són contraris als nostres valors i interessos".

FÒRUM DE SINTRA: ESTABILITAT DE PREUS

Pel que fa a la macro de la jornada, a l'altra banda de l'Atlàntic el PIB del primer trimestre dels EUA s'ha revisat a l'1,6% en la lectura final a causa d'una despesa menor dels consumidors, un mal senyal per als propers trimestres que anticipa una desacceleració econòmica encara més gran del que s'esperava.

A més, en el marc del Fòrum de Sintra, aquest dimecres s'ha acabat la trobada amb les compareixences de la presidenta del BCE, Christine Lagarde, el president de la Fed, Jerome Powell, i el governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey. Tots els banquers centrals presents han mostrat la seva 'ferma determinació' per controlar l'elevada inflació, tot i que han advertit que el procés serà 'dolorós'.

Lagarde no ha donat detalls sobre el pla antifragmentació dels diferencials de deute perifèrics i ha emplaçat la reunió de juliol del BCE, mentre Powell ha reconegut que "ara entenem millor el poc que entenem de la inflació".

GRIFOLS, BBVA, GRENERGY...

A l'àmbit empresarial, l'atenció s'ha centrat en Grifols. La companyia s'ha desplomat després que publiqués El Confidencial que està negociant una ampliació de capital de fins al 20% del seu capital per reduir deute. Grifols, que demà celebra el seu Investors Day, ha dit que no comenta rumors.

Així mateix, BBVA ha baixat després d'anunciar ahir a la tarda un impacte negatiu en el benefici atribuït de 324 milions per la hiperinflació a Turquia que es veurà reflectit als resultats del segon trimestre. La hiperinflació turca tindrà, per la seva banda, un impacte positiu al capital del banc de +19 punts bàsics al CET1 'fully loeded', ha explicat l'entitat.

Amb Grifols, Fluidra ha tornat a ser un dia més un dels pitjors títols de l'IBEX. Al costat positiu només cinc valors, amb Bankinter i Telefónica al capdavant.

Fora de l'IBEX, Grenergy ha caigut amb força després de comunicar que ha tancat amb èxit una col·locació accelerada de 90 milions d'euros a 33,52 euros, xifra que suposa un descompte del 10% enfront del preu de tancament d'aquest dimarts. Un altre valor que s'ha desplomat ha estat Ezentis, a causa dels dubtes sobre la viabilitat financera.

ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, el selectiu espanyol s'ha allunyat de nivells clau després de no aconseguir ahir finalment superar la resistència de 8.361 punts en preus de tancament.

"L'índex va aconseguir perforar aquests preus intradia, però no tancar per sobre. Molt de compte ara amb l'abandonament dels 8.000 punts, ja que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins als mínims del buit alcista que va deixar als 7.783 punts. Per començar a ser optimistes, hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 8.361 punts”, expliquen els analistes tècnics de Bolsamanía.

L'euro es canvia a 1,0467 dòlars (-0,48%). El petroli puja a prop de 2%, amb el Brent als 120,30 dòlars i el WTI als 113,80 dòlars.

L'or baixa un 0,2% (1.818 dòlars) i la plata, un 0,7% (20,73 dòlars).

El bitcoin perd un 1% (20.060 dòlars) i l'ethereum, un 4% (1.110 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa fins al 3,127% i la del bo espanyol es relaxa fins al 2,61%.

Noticias relacionadas

contador