ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 19 de noviembre de 2021 en madrid 20211129140803
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (-1,36%, 8.694,70 punts) ha tancat en negatiu després del tancament baixista a Wall Street, que es va girar amb violència al tram final del dia i va acabar amb importants descensos. La volatilitat i les vendes s'han instal·lat a la renda variable nord-americana, sobretot al sector tecnològic, cosa que afecta el conjunt de mercats mundials. Tot i que el selectiu espanyol està aguantant millor aquest inici d'any que la majoria de mercats, l'escenari global s'està complicant i l'índex tanca l'acumulat setmanal amb caigudes de l'1,25%.

  • 11.635,90
  • 0,97%

Un altre factor negatiu per al sentiment dels operadors han estat els resultats de Netflix. La plataforma de continguts en línia es desploma més del 20% a la borsa nord-americana després d'anticipar unes previsions de creixement de la base de subscriptors més febles del previst.

A Àsia, s'han registrat fortes caigudes per acabar la setmana, i els futurs nord-americans de moment no anticipen un rebot, encara que en aquest escenari tan volàtil no és descartable una recuperació d'última hora a l'altra banda de l'Atlàntic.

NOU AVÍS DE REVISIÓ DE RESULTATS DE SIEMENS GAMESA

Per si això fos poc, aquí a Espanya, Siemens Gamesa ha estat clarament protagonista negatiu, amb fortíssimes retallades a la borsa després d'anunciar ahir a la nit un nou avís de revisió de resultats.

La renovable ha anticipat un EBIT negatiu de 289 milions d'euros el primer trimestre del 2022. El fabricant d'aerogeneradors ha tornat a retallar encara més la previsió de marge de beneficis a causa de les actuals condicions de mercat, cosa que ha hagut de fer a nombroses ocasions durant els darrers anys, l'última al juliol de l'any passat.

La caiguda del valor també ha afectat la seva matriu, Siemens Energy, que s'enfonsa a la borsa alemanya.

A l'agenda macro, les vendes al detall del Regne Unit van caure el 3,7% al desembre per l'impacte negatiu d'Òmicron sobre el consum.

I a nivell geopolític, un altre factor d'incertesa continua sent el xoc entre els EUA, Rússia i l'OTAN per Ucraïna. Moscou manté desplegats uns 150.000 efectius a la frontera ucraïnesa i tot apunta que en qualsevol moment pot passar algun incident que desestabilitzi la situació. Tot i que el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, i el ministre rus d'Exteriors, Sergey Lavrov; han intentat acostar postures aquest divendres en una reunió a Ginebra, però la trobada ha acabat sense acord entre les parts. No obstant, la via diplomàtica continua oberta.

D'altra banda, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha comentat que "tots hem subestimat la recuperació i la inflació" i que el BCE adaptarà la seva política monetària si les projeccions donen indicis que les pressions inflacionistes seran diferents durant els propers mesos.

LES CRIPTOS ES DESPLOMEN

I, seguint amb notícies negatives d'aquest divendres, el bitcoin s'enfonsa un 10%, fins als 39.131 dòlars, i l'ethereum cedeix un 12%, fins als 2.794 dòlars.

Les criptos no aixequen cap des que va començar l'any enmig de la preocupació davant la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) endureixi la seva política monetària. Els experts expliquen que els inversors es desfan de les posicions en actius de risc mentre el rendiment dels bons continua pujant.

Un dels arguments d'inversió més comuns per al bitcoin és que serveix de cobertura contra l'augment de la inflació com a resultat dels estímuls del govern, però els analistes diuen que el risc és que una Reserva Federal més agressiva pot treure 'el vent de les veles' del bitcoin.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX s'ha girat a la baixa després de no poder superar la resistència de curt termini situada als 8.841 punts, buit baixista de la sessió del 26 de novembre després de l'esclat de la nova variant òmicron.

"Són nombroses les resistències que el nostre selectiu té a cotes immediates. Tenim el buit baixista dels 8.841 punts, els 9.100 punts (la part alta del moviment lateral des de l'estiu passat), els 9.200 punts (màxims de novembre) i els màxims de 2021 als 9.310 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

L'euro es canvia a 1,1328 dòlars (+0,16%). El petroli cau un 0,8%. El Brent és als 87,68 dòlars i el WTI, als 84,89 dòlars.

L'or cau un 0,4% (1.835 dòlars) i la plata baixa un 1,2% (24,40 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,758% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cau fins al 0,632%.

Noticias relacionadas

contador