L'IBEX 35 ha baixat un 0,82%, fins als 9.030,80 punts, mentre els parquets mundials centren la seva atenció en els resultats i en la reunió de política monetària de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed). El consens espera que el banc central nord-americà confirmi l'inici del tapering, el començament de la reducció de les compres d'actius.
- 11.443,50
- -0,21%
L'agenda de dimecres ve carregada de cites importants. La temporada de resultats segueix el seu curs, amb la confessió al mercat de Vestas, Telefónica Alemanya, Acerinox, Unicaja, Ibercaja i Rovi, entre d'altres empreses destacades.
Les males previsions de Vestas, que ha retallat la seva previsió de marges per l'augment dels costos i pels problemes a les cadenes de subministrament, fa que Siemens Gamesa s'hagi desplomat dins de l'IBEX al costat de Solaria i Acciona, que també s'estan veient afectada per aquest augment dels costos de producció que afecta les empreses d'energies renovables.
Tampoc no han estat ben rebudes les xifres d'Acerinox, malgrat que el fabricant de productes d'acer inoxidable ha superat els pronòstics i ha anticipat resultats rècord per al conjunt de l'any. Un altre valor a la baixa ha estat Repsol, a causa de la correcció en els preus del petroli.
Al Mercat Continu, Unicaja també ha baixat després que els seus resultats s'hagin situat per sota del que s'esperava. Els analistes han destacat sobretot la pressió sobre el marge d'interessos, a causa de l'escenari actual de tipus negatius. Una pressió que també s'ha vist reflectida en els comptes d'Ibercaja. En positiu, Laboratorios Rovi ha pujat amb força després de superar previsions amb els resultats.
MOLT BONA DADA D'ATUR A ESPANYA
Pel que fa a les referències macro, les xifres de desocupació a Espanya han estat molt positives. L'atur va caure a l'octubre per primera vegada en 46 anys, amb 734 aturats menys respecte al setembre, mentre que el nombre d'ocupats marca rècord, amb 19.662.163 persones.
A la zona euro, la taxa d'atur va ser del 7,4% al setembre, per sota del 7,5% d'agost del 2021 i del 8,6% del setembre del 2020. Als EUA, falten per publicar-se l'ISM serveis i la dada de treball ADP. I, per descomptat, la Fed.
INICI DEL TAPERING PER PART DE LA FED
El consens anticipa que el banc central dels EUA confirmarà l'inici del tapering. És a dir, que començarà a reduir el programa de compra mensual d'actius, valorat en 120.000 milions de dòlars, iniciat per mitigar els efectes de la pandèmia.
En aquest sentit, s'anticipa una reducció gradual de les compres en 15.000 milions de dòlars, amb l'objectiu de liquidar el programa a mitjans del proper any. També seran molt seguits els comentaris del president Jerome Powell sobre la inflació i el caràcter transitori, que va camí de transformar-se en persistent.
A Àsia, els parquets regionals han deixat signe mixt, amb caigudes de més de l'1,3% per al Kospi de Corea del Sud, on ha debutat Kakao Pay, les accions del qual s'han disparat ja que s'han duplicat amb escreix des del preu d'emissió, dels 90.000 wons coreans. L'acció cotitzava per darrer cop més d'un 110% per sobre del preu d'emissió.
Tant les borses xineses com el Hang Seng han deixat caigudes, mentre Austràlia ha pujat. Els mercats nipons han estat tancats per vacances.
ALTRES MERCATS
El barril de petroli tipus Brent cau un 2,8% fins als 82,30 dòlars.
El barril de petroli West Texas cedeix un 3,3% fins als 81,12 dòlars.
L'unça d'or es deixa un 1,5% fins als 1.763 dòlars.
L'unça de plata cedeix un 1,2% fins als 23,21 dòlars.
L'euro/dòlar avança un 0,01%, fins als 1,1578 dòlars.
El bitcoin baixa un 2% fins als 62.206 dòlars.