ep interior del palacio de la bolsa a 9 de julio de 2021 en madrid espana el indice ibex 35 de la
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha baixat un 0,41%, fins als 8.780 punts, després de les fortes revaloritzacions de la passada jornada. Les elèctriques han estat el principal llast després que el Govern hagi aprovat finalment el seu "pla de xoc" per abaratir la llum, que suposa un cop de destral de 2.600 milions d'euros a les companyies de serveis públics.

  • 11.656,60
  • 0,39%

Endesa ha estat la més castigada per la seva major exposició al mercat espanyol, mentre el 'cop' per Iberdrola ha estat menor, per la seva diversificació internacional. Per la seva banda, Naturgy segueix condicionada per l'OPA parcial llançada per IFM i que encara segueix vigent i ha baixat lleugerament.

El sector no ha trigat a reaccionar i ha advertit que les centrals nuclears podrien "cessar la seva activitat" si prospera el decret del Govern tal com ha estat plantejat.

També han registrat una sessió negativa els valors associats al turisme i la mobilitat, com IAG, Amadeus i Meliá.

Al costat positiu, PharmaMar ha aconseguit l'aprovació provisional de Zepzelca a Austràlia, mentre que Inditex ha celebrat una millora de recomanació de Jefferies el dia abans de publicar els seus resultats del segon trimestre fiscal.

A més, Repsol ha seguit rebotant al compàs d'un nou repunt en el preu del petroli, que està beneficiant a tot el sector energètic.

Al Mercat Continu, guanys per Unicaja després de rebre una pujada de valoració per part de Berenberg fins als 1,10 euros per acció des dels anteriors 0,80 euros per títol. A més, Soltec i Codere s'han disparat a prop d'un 10%.

IPC A ESPANYA I ALS EUA

Avui els inversors han conegut la dada clau de la setmana. L'IPC d'agost als EUA ha baixat lleugerament fins al 5,3% des del 5,4% previ. A més, la inflació subjacent ha moderat el seu avanç interanual fins al 4%, cosa que reforça el discurs de la Reserva Federal (Fed) que la pujada dels preus és transitòria.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics esperen "pujades modestes de l'IPC subjacent durant els propers mesos, ja que els preus dels automòbils usats, el principal impulsor de l'augment de primavera, continuen caient, tot i que les tarifes de les companyies aèries i de les habitacions d'hotel eventualment es recuperaran a mesura que l'onada delta de la Covid-19 s'esvaeixi".

En la seva opinió, "les dades recents frenaran algunes de les previsions d'inflació més excitables als mercats i a la Fed, però la gran història per al proper any serà la mesura que un major creixement de la productivitat contraresti un creixement salarial més ràpid, evitant així un nou repunt de l'IPC que es transformi en una inflació sostinguda. Som optimistes".

A Espanya, la inflació d'aquest mateix mes escala fins al 3,3%, mentre que l'IPC subjacent se situa al 0,7%.

Quant a altres referències destacades del dia, el Regne Unit ha publicat la taxa ILO d'atur del mes de juliol, que baixa al 4,6%, en línia amb el que s'esperava.

Per la resta, el calendari d'aquest dimarts inclou també la presentació de l'iPhone 13 d'Apple al llarg de la tarda. El mercat estarà igualment molt pendent d'aquest esdeveniment.

ATENTS ALS 8.832 PUNTS

L'IBEX va tancar aquest dilluns als 8.816 punts després d'avançar un 1,39%. Ara, els experts de Bolsamanía assenyalen que és important que l'índex tanqui per sobre de la resistència dels 8.832 punts, màxims de dijous i divendres.

"Si aconsegueix superar aquests preus, el més normal és que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.055 punts, màxims de l'1 de setembre", anticipa César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

No obstant això, el selectiu espanyol s'ha girat a la baixa i torna a mirar cap al suport dels 8.600 punts, per on passa la mitjana de 200 sessions.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1816 dòlars (+0,07%). El petroli puja un 0,5%, amb el barril Brent als 73,84 dòlars i el barril WTI als 70,82 dòlars.

L'or puja un 0,3%, fins als 1.800 dòlars, i la plata es deixa un 0,3%, fins als 23,72 dòlars.

El bitcoin puja un 3,7%, fins als 46.400 dòlars, i l'ethereum un 3%, fins als 3.337 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,265% i la del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,299%.

Noticias relacionadas

contador