L'IBEX 35 i la resta de borses europees han dit adéu aquest divendres a una setmana que va començar amb molta força i ganes de rebotar (el selectiu espanyol va pujar un 1,3% dilluns i un 3,14% dimarts), però que s'ha anat refredant a la segona part. L'IBEX va caure un 1,5% dimecres, un 0,9% dijous i també ha baixat aquest divendres (-0,99%, 7.436,90 punts), per la qual cosa ha reduït el guany setmanal al 0,95%. Dins del selectiu, els valors més alcistes han estat Sabadell i ArcelorMittal, i els més baixistes, Fluidra Solaria i Sacyr.
- 11.839,00
- -0,22%
Sobre la taula hi ha el debat de si les borses ja han tocat terra i s'estan recuperant per fi, o si només s'ha tractat d'un ral·li en un mercat baixista. Tenint en compte com s'han anat refredant les coses, i que els problemes continuen molt presents, el mercat s'inclina per pensar que això ha estat un simple rebot puntual.
La setmana finalitza amb els inversors pendents de la publicació de l'informe d'ocupació del setembre als Estats Units, que de moment ha confirmat que el mercat laboral nord-americà és sòlid i està molt ajustat, després de la creació de 263.000 llocs de treball i la baixada de la taxa d'atur fins al 3,5%.
Com sabeu, les dades d'ocupació més febles són millor rebudes per les borses davant la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) freni el ritme de pujada de tipus pel refredament del mercat laboral.
En aquest sentit, cal assenyalar que tots els funcionaris de la Fed que van parlar ahir van expressar opinions 'falcons', amb Kashkari, Cook i Waller assenyalant que falta algun temps per pausar les pujades de tipus. Evans va dir que probablement estaran en el 4,5%-4,75% per a la primavera que ve.
Els experts de TD Securities comenten que "les dades del setembre són males notícies per a la Fed a la seva batalla contra la inflació. Un dels objectius de la seva política monetària ha estat restaurar l'equilibri entre l'oferta i la demanda al mercat laboral, i una taxa d'atur que baixa a nivells històricament baixos va directament en contra d'això. Un quart augment consecutiu de 75 punts bàsics al novembre és clarament un fet”.
Per a la setmana que ve, serà clau la dada d'IPC del setembre, que es publicarà dijous que ve i que pot moure el mercat de manera important, tal com va passar al mes passat. A més, divendres començarà la temporada de resultats als Estats Units, amb els comptes dels grans bancs com JP Morgan i Citi.
CREDIT SUISSE
Credit Suisse ha informat aquest divendres que planeja recomprar fins a 3.000 milions de dòlars en títols de deute.
"Les transaccions són coherents amb el nostre enfocament proactiu per gestionar la nostra composició global del passiu i optimitzar les despeses d'interessos, i ens permeten aprofitar les condicions del mercat per recomprar deute a preus atractius", ha dit el banc en un comunicat.
L'entitat suïssa, les accions de la qual han marcat mínims històrics aquesta setmana pel temor que estigui a punt del col·lapse, ha confirmat també que està venent l'Hotel Savoy, de cinc estrelles, al centre de Zuric, per 400 milions de francs suïssos (412 milions d'euros). Aquesta venda ha disparat les especulacions sobre la possibilitat que estigui buscant liquiditat atesa la seva situació.
ENERGIA
La setmana també finalitza amb el focus a les mesures fixades per Europa per enfrontar la crisi energètica. La UE ha aprovat una normativa que estableix un 10% de reducció voluntària de l'electricitat i una reducció obligatòria del 5% a les hores punta. Els detalls encara n'han d'arribar, però cada Estat pot triar com fer-ho, i França ja ha suggerit que deixarà que cada empresa decideixi per si mateixa.
La UE i el G7 també estan pressionant per limitar els preus de les exportacions russes de petroli abans del 5 de desembre, o tornaran a prohibir la prestació de serveis bancaris i assegurances relacionades amb aquest comerç.
Per part seva, la premsa britànica diu que el país corre el risc de patir apagades a l'hivern. El govern del Regne Unit no té cap pla per racionar lenergia.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia a 0,9755 dòlars (-0,33%). El petroli puja un 1%. El Brent se situa als 95,61 dòlars i el West Texas, als 89,52 dòlars. Recordem que aquesta setmana l'OPEP+ ha anunciat una retallada de producció de 2 milions de barrils diaris, tot i que els analistes creuen que la retallada real rondarà al final 1 milió de barrils.
L'or cau un 0,5 (1.712 dòlars) i la plata, un 0,7% (20,51 dòlars).
El bitcoin cedeix un 2% (19.621 dòlars) i l'ethereum es deixa un 2,2% (1.333 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,89% i la del bo espanyol al 3,39%.