ep dos paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 13 de junio de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha baixat un 1,09%, fins als 8.098,70 punts, després de marcar un mínim intradia als 7.994 punts i mentre la resta de borses europees han cedit gairebé un 2% de mitjana, al colofó d'un mes que ha estat molt difícil i que ha estat marcat per dues paraules: inflació i recessió. La Xina ha publicat avui bones dades macro (els PMI serveis i manufacturer han sortit del terreny de contracció), però ni això ha servit per animar unes borses que estan molt tocades. El selectiu espanyol ha perdut al mes de juny un 8,5%, percentatge que es redueix fins al 7% al primer semestre.

  • 11.582,00
  • -0,26%

L'agenda d'aquest dijous, darrer dia del mes, inclou el PIB del Regne Unit del primer trimestre (creix un 0,8%), la taxa d'atur de la zona de l'euro (baixa al maig al 6,6%), i l'índex d'inflació PCE dels EUA (es va mantenir en un elevat 6,3%).

A més, s'ha reunit l'OPEP+, que ha decidit mantenir sense canvis la decisió adoptada a principis de mes d'elevar la producció en 648.000 barrils per dia, enfront del ritme anterior de 432.000 barrils.

Dins de l'IBEX, ha destacat el fort rebot de Grifols, després d'enfonsar-se ahir un 12% pels rumors sobre una possible ampliació de capital. La companyia els ha desmentit avui al començament del seu Investors Day.

Per part seva, entre els que més han caigut figuren multitud de títols amb descensos molt voluminosos. Els pitjors han estat Acerinox, Sacyr i CaixaBank.

Els bancs han patit perquè el Banc Central Europeu (BCE) vol que "recalculin" els seus plans de distribució de dividends per tenir en compte el substancial deteriorament de les perspectives macroeconòmiques.

UN MES MOLT COMPLICAT

Aquestes setmanes han estat molt complicades per a totes les borses. L'augment de la inflació, els moviments agressius dels bancs centrals per intentar frenar-la i la por que tot això acabi provocant una recessió han marcat un mes de juny molt difícil.

Les decisions del Banc Central Europeu (BCE), de la Reserva Federal (Fed), del Banc d'Anglaterra (BoE) i de molts altres organismes monetaris al llarg del mes han estat en la majoria dels casos dràstiques, evidenciant el complicat de la situació.

L'IPC d'Espanya que es va publicar ahir, i que es va disparar al juny fins al 10,2%, és l'últim exemple de com estan les coses. El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, va declarar aquest dimecres que la dada mostra la gravetat de la situació actual.

Mentrestant, la guerra a Ucraïna continua i contribueix a tensionar la situació, pressionant especialment les matèries primeres.

El mes ha estat també complicadíssim per a les criptodivises, que han viscut el seu particular calvari. El bitcoin s'ha enfonsat i ha perdut els 20.000 dòlars, evidenciant que està lluny de ser considerat un refugi davant de la inflació, com molts pensaven.

Pel que fa al semestre, els analistes comenten que no hi ha hagut pitjor semestre a l'S&P des del 1970. Sens dubte, la primera part de l'any ha estat molt complicada per als mercats i per a l'economia. La segona també preocupa, encara que alguns volen veure certs 'brots verds', com expliquen els experts de Bankinter al seu últim informe trimestral. Tot i així, predominen clarament els missatges de cautela.

Tot i això, cal destacar que, durant la seva última compareixença, en el marc del tancament del fòrum anual del BCE a Sintra, Jerome Powell, president de la Fed, i la resta de banquers centrals, van avisar que augmenten els riscos que el món estigui canviant a un règim de més inflació, cosa que obliga els bancs centrals a trencar el seu llibre de jugades dels últims 20 anys. "No crec que tornarem a aquest entorn de baixa inflació", va dir la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, al fòrum.

L'OTAN ENFRONTA L'AMENAÇA RUSSA

L'OTAN ha acordat l'increment més gran de la seva presència militar a Europa des del final de la Guerra Freda, redissenyant la seguretat del continent en resposta a la invasió russa d'Ucraïna.

A la primera trobada de la cimera que se celebra a Madrid (avui té lloc el segon i últim dia), els líders de l'OTAN van acordar posar en alerta màxima més de 300.000 soldats i reforçar les seves defenses europees amb forces addicionals, més potència aèria i nous equips.

A més, l'Aliança està preparada per incorporar-hi dos nous membres: Suècia i Finlàndia. L'OTAN també va identificar per primera vegada la creixent presència militar de la Xina com un "desafiament" i va intentar aprofundir en les relacions amb les democràcies de la regió d'Àsia-Pacífic.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0452 dòlars (+0,12%). El petroli Brent baixa un 1,7%, fins als 114,27 dòlars; i el WTI baixa un 3,7%, fins als 105,58 dòlars.

L'or perd un 0,5% (1.807 dòlars) i la plata es deixa un 2,5% (20,21 dòlars).

El bitcoin cedeix un 5% (19.109 dòlars) i l'ethereum, un 7,5% (1.024 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa al 2,996% i la del bo espanyol, fins al 2,43%.

Noticias relacionadas

contador