ep varios paneles de valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 26 de septiembre de 2023 en
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat amb pèrdues (IBEX: -0,68%, 9.102,90 punts) i s'ha mantingut molt pressionat aquest dimecres, com també la resta d'índexs europeus. Això, després de dues sessions de forts descens a aquest costat de l'Atlàntic mentre la situació de les borses es complica cada segon que passa. Les bones dades macro -l'última, l'enquesta d'ofertes de treball i rotació laboral JOLTS d'agost- continuen reflectint la fortalesa de l'economia nord-americana, cosa que implica que la Reserva Federal (Fed) continuaria apujant tipus i reafirmant-se en la idea de mantenir-los més alts durant més temps.

  • 11.778,10
  • 0,80%

Això està impulsant les rendibilitats dels bons. La del bo a 10 anys nord-americana ja supera el 4,8% i arriba a màxims de 16 anys. Mentre això segueixi així, els experts tenen clar que les borses tindran molt complicat avançar posicions. Al contrari, continuaran patint.

"La forta pujada dels tipus a llarg termini en relació amb els tipus a curt termini suggereix que els inversors pensen que és probable que els tipus d'interès dels Estats Units es mantinguin a l'alça durant més temps a causa de la contínua resistència de l'economia dels Estats Units", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"Si aquesta tendència a l'alça dels tipus a llarg termini es manté, els mercats borsaris podrien veure's abocats a una volatilitat encara més gran durant els propers dies i setmanes", afegeix. En aquest sentit, cal destacar que l'índex VIX de volatilitat puja i frega els 20 punts (19,97 punts).

L'agenda d'aquest dimecres inclou com a dades més rellevants els PMI serveis i compostos d'Europa i els EUA. A més, es publica l'ISM serveis als EUA i l'enquesta ADP d'ocupació, avantsala de l'informe d'ocupació del setembre que es coneixerà aquest divendres, i que ha mostrat la creació de 89.000 llocs de treball, molt per sota del previst. Al Japó, el PMI serveis del setembre ha caigut fins a 53,8 des de 54,3, però s'ha situat per sobre del que esperava el consens (53,3). A l'àmbit empresarial, atents avui a l'estrena a la borsa de Sandoz, de Novartis.

"ALERTA" A L'IBEX

Tot i això, Europa segueix caient avui després de les fortes retallades a aquest costat de l'Atlàntic que s'han viscut dilluns i dimarts. Wall Street va salvar la primera sessió setmanal, però ahir també va baixar amb força a causa del que s'ha explicat més amunt. A Àsia, on el banc central de Nova Zelanda ha mantingut tipus al 5,50% i el ien continua enfonsant-se (ja es canvia a 150 iens per dòlar), els números vermells també s'han imposat.

Pel que fa a l'IBEX 35, ahir es va deixar un altre 1,65% i, el que és més greu, ha perdut el suport dels 9.170 punts, cosa que el porta a una situació d'"alerta", diu César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

Cal subratllar que en aquests 9.170 punts hi havia la mitjana de 200 sessions que, com sabem, separa a grans trets la tendència alcista de la baixista. "Si no aconsegueix subjectar-se a aquests nivells, és probable que puguem veure una extensió de les caigudes fins als 9.000 punts", explica Nuez.

Per sobre, el primer nivell de resistència el podríem situar als 9.508 punts, màxims de la darrera sessió el mes de setembre passat. "No veurem un senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota aquest nivell de preus".

Dins l'IBEX han destacat, novament, les caigudes en Cellnex (després d'una retallada de Barclays), juntament amb Repsol, Indra i Fluidra. Al costat positiu, les 'utilities' han rebotat després de les últimes retallades (Solaria, Iberdrola, Endesa...). També ha pujat de manera destacada IAG, que ha liderat les alces al selectiu.

DECISIÓ SENSE PRECEDENTS

Al pla polític, la notícia del dia és sens dubte la destitució del republicà Kevin McCarthy. El president de la Cambra de Representants dels Estats Units ha estat destituït aquest dimarts després de ser sotmès a una moció de confiança per part d'un grup del seu partit.

La proposta la va fer el representant republicà per Florida, Matt Gaetz, sota la premissa que el president de l'organisme va treballar amb els demòcrates per aprovar un projecte de llei de finançament provisional. Aquest pacte ha evitat el tancament del Govern federal durant els propers 45 dies.

La destitució de McCarthy va ser recolzada per alguns legisladors de l'ala més extrema del Partit Republicà, als vots dels quals es van sumar els representants del Partit Demòcrata. La moció de confiança va ser acceptada per 216 vots a favor i 210 en contra. Es tracta del primer president de la Cambra de Representants dels EUA a ser destituït a la història legislativa del país.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0517 dòlars (+0,50%). El petroli cedeix més del 3%. El Brent se situa als 87,54 dòlars i el WTI, als 85,73 dòlars. Recordeu que avui hi ha hagut reunió de l'OPEP+.

L'or cau un 0,2% (1.837 dòlars) i la plata, un 1,4% (21,08 dòlars).

El bitcoin cotitza als 27.548 dòlars i l'ethereum, als 1.647 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,733%.

Noticias relacionadas

contador