Tremend el que s'està vivint als mercats durant els últims dies. La tensió s'ha disparat (es podria dir que el detonant va ser la reunió de tipus de la setmana passada del Banc Central Europeu) i la renda variable no para de caure, igual que els bons (amb les rendibilitats sense parar de pujar). La por creixent per la inflació, el ritme d'enduriment de la política monetària per part dels bancs centrals i una possible recessió es pot tocar gairebé, i els nervis definitivament s'han apoderat dels inversors.
- 11.467,30
- 0,24%
"El dòlar nord-americà ha aconseguit un nou màxim de 20 anys davant d'una cistella de divises, mentre que els rendiments generals (dels bons) han augmentat considerablement. La corba de rendiment dels EUA s'ha invertit encara més, amb el rendiment a 5 anys movent-se bruscament per sobre del rendiment a 30 anys, cosa que indica una creixent preocupació que l'economia dels EUA es dirigeix cap a una possible recessió", descriuen els experts de CMC Markets al seu informe diari.
Avui els índexs europeus han intentat rebotar després de la nova patacada de la passada jornada a banda i banda de l'Atlàntic, però finalment han tancat en negatiu. L'IBEX 35 ha baixat un 1,43%, fins als 8.066,40 punts, i s'ha desplomat un 9% durant les últimes quatre sessions.
A Wall Street, que aquest dimarts cotitza amb signe mixt i gran volatilitat, els descensos van ser especialment acusats -l'S&P 500 va entrar al mercat baixista i va marcar mínims anuals-, mentre que a Àsia han continuat les vendes per l'efecte contagi.
Dins de l'IBEX, han destacat les pujades en Repsol i els bancs després dels últims retrocessos (encara que s'han moderat considerablement) i les fortes caigudes en PharmaMar, Cellnex, Redeia (antiga Red Eléctrica) i Solaria. Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX atents, perquè ha perdut el suport dels 8.134 punts, fet que obre la porta a un nou tram baixista.
UNA FED ENCARA MÉS AGRESSIVA
Aquest dimarts comença la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran demà dimecres. Es preveu una pujada de tipus de 50 punts bàsics, sense descartar els 75 punts bàsics, i hi ha nervis pel que pugui comunicar Jerome Powell sobre els plans futurs.
A més, avui s'ha publicat taxa ILO de desocupació del Regne Unit del mes d'abril (puja al 3,8%). Així mateix, es coneixeran l'IPC del maig final d'Alemanya (puja al 7,9%) i el ZEW del juny, que millora, encara que incompleix previsions. Als EUA, atents a l'índex de preus de producció del maig. Com us vam explicar en la sessió passada, aquesta setmana també hi ha reunions de tipus del Banc d'Anglaterra (dijous) i del Banc del Japó (divendres).
CRIPTOCRAC
El que està passant al món de les criptomonedes evidencia fins a quin punt un actiu que va ser considerat per molts com a refugi durant un temps, clarament no ho és.
El bitcoin ha arribat a caure per sota dels 21.000 dòlars aquest dimarts, mentre que ahir es desplomava per sota dels 24.000. La criptomoneda per excel·lència s'ha enfonsat a prop d'un 14% a les últimes 24 hores, mentre que l'ethereum s'ha desplomat més d'un 12% durant el mateix període, segons dades de Coinbase.
"Tot està en flames ara mateix, ja sigui la renda variable, els criptoactius o el que sigui", assenyala Nirmal Ranga, cap d'operacions i anàlisi tècnica de la borsa de criptomonedes ZebPay.
"El que s'està veient al mercat és... por, incertesa i dubte. Tècnicament, els mercats semblen sobrevenuts i hi ha d'haver algun sòl que tocarem en el bitcoin en el futur pròxim", ha afirmat Ranga en declaracions a CNBC.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0418 dòlars (+0,08%). El petroli puja un 2% a aquesta hora, amb el Brent als 125,02 dòlars i el West Texas als 123,04 dòlars.
L'or cau un 1%, fins als 1.814 dòlars, i la plata cedeix un 1,6%, fins als 20,90 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,41% i el rendiment del bo espanyol puja fins al 3,07%, màxims des del 2014.