Tancament baixista per a l'IBEX 35 (-1,34%, 8.322 punts). El rebot de dijous a Europa va passar a ser un miratge després que Wall Street es desplomés. Les borses van tancar ahir a l'altra banda de l'Atlàntic amb una gran patacada pel temor que la Reserva Federal (Fed) provoqui una recessió. I la pressió venedora no s'ha aturat. Cal tenir en compte que l'índex espanyol ha baixat fins a suports rellevants de curt termini i ha tancat amb caigudes setmanals del 3%.
- 11.588,40
- -0,74%
Encara que va agradar que Jerome Powell fos dimecres menys dur del previst -cosa que va provocar fortes alces als índexs nord-americans-, segueix havent-hi molta incertesa i els experts temen que l'enduriment monetari del banc central nord-americà acabi provocant una crisi econòmica. D'aquí ve aquest gran gir d'un dia per l'altre als EUA, un moviment que sorprèn i evidencia que els nervis dominen ara la renda variable.
El governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, va ser clar ahir quan va afirmar que s'estan movent "en una línia molt estreta entre la inflació i la recessió". Aquesta és la por que té el mercat i aquesta és la por que es reflecteix a les borses.
A Europa, els comentaris d'Olli Rehn, governador del Banc de Finlàndia i membre del Consell de Govern del BCE, tampoc no han ajudat. "Estem entra l'espasa i la paret, ja que ens hem d'assegurar que la recuperació continua, però alhora no podem permetre efectes de segona ronda sobre la inflació", ha reconegut.
A parer seu, el BCE s'ha de moure "relativament ràpid cap al procés gradual de normalització de la política monetària".
Després de la caiguda de Wall Street (Dow Jones: -3,12%; S&P 500: -3,56%; Nasdaq: -4,99%), les places asiàtiques també han patit aquesta matinada. El Hang Seng s'ha enfonsat més d'un 3% i el Shanghai s'ha deixat més d'un 2%.
"No és clar quin va ser el catalitzador per al retrocés d'ahir, tot i això, les pèrdues van semblar guanyar tracció després que el Banc d'Anglaterra oferís una perspectiva ombrívola per a l'economia del Regne Unit després de la seva decisió de pujar els tipus en 25 punts bàsics, fins a l'1%, enviant la lliura esterlina fortament a la baixa en el procés. Mentre que el president de la Reserva Federal, Powell, va adoptar un to ombrívol, però optimista quant a que la Reserva Federal podria aconseguir un aterratge suau, Bailey va ser molt més ombrívol pel que fa a les perspectives, ja que el Banc d'Anglaterra va rebaixar les perspectives de l'economia britànica a una contracció el 2023", expliquen els experts de CMC Markets al seu informe diari.
"Aquesta desfavorable perspectiva d'estanflació/recessió pot haver portat els inversors a reavaluar l'optimisme inicial dels banquers centrals, a banda i banda de l'Atlàntic, per aconseguir un aterratge suau per a l'economia mundial en general, en un moment en què el creixement ja s'està desaccelerant i els preus segueixen pujant", afegeixen.
La setmana ha acabat amb una referència clau per als mercats, l'informe d'ocupació del mes d'abril als Estats Units, que ha superat els pronòstics en mostrar la creació de 428.000 llocs de treball.
La taxa d'atur s'ha mantingut estable en el 3,6%, una mica per sobre del previst pel consens (3,5%); i els salaris han repuntat un 0,3% en taxa mensual, per sota del 0,4% esperat.
EVOLUPANT BAIXISTA A L'IBEX
L'IBEX obria aquest dijous amb unes pujades de més de l'1,50% i acabava amb caigudes del 0,77%, fent una "complicada figura", avisen els experts de Bolsamanía.
L'índex va dibuixar una envoltant baixista que el va portar a cobrir el buit alcista que va deicxar dimarts passat als 8.436 punts. "Alerta que a curt termini podríem acabar veient un atac al suport dels 8.344 punts. Si perd aquest suport, és molt probable que vegem unes caigudes fins als 8.000 punts", avisen els analistes de Bolsamanía.
IAG ha estat el valor més baixista de l'IBEX després d'incomplir previsions amb els resultats del primer trimestre. El hòlding d'aerolínies va perdre 787 milions fins al març. Ferrovial, que va comunicar ahir el tancament de xifres, també ha cedit amb força. Amb ells, han destacat les retallades en Cellnex, Almirall, Fluidra i Inditex.
En positiu, Grifols, que ha anunciat que s'accelera la recuperació de plasma, ha estat el títol més alcista seguit per Repsol, que ha marcat màxims històrics gràcies als preus alts del petroli ia un consell positiu de Deutsche Bank.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0571 dòlars (+0,29). El petroli puja més del 1%. El Brent se situa als 112,48 dòlars i el West Texas, als 109,50 dòlars.
L'or avança lleugerament (1.878 dòlars), i la plata és plana (22,45 dòlars).
El bitcoin baixa lleugerament després d'enfonsar-se un 8% les últimes hores (35.968 dòlars), igual que l'ethereum (2.692 dòlars).
La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa per sobre del 3% (3,113%), el nivell més alt des del 2018; i el rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins al 2,209%.