Tancament baixista per a l'IBEX 35 (-1,23%; 8.445,10 punts) en l'última sessió d'un mes d'absolut caos als mercats financers, a conseqüència de la guerra a Ucraïna i de les sancions d'Occident a Rússia. La volatilitat i el temor de la galopant inflació han projectat una allargada ombra a les places europees, que han experimentat un gran patiment aquest mes. Tot i això, han aconseguit remuntar sobradament des dels mínims del 7 de març (7.287 punts). En el cas del selectiu nacional, la recuperació ha estat propera al 16%.
- 11.656,60
- 0,39%
Tot i que en saldo mensual la caiguda ha estat del 0,4%, ja que l'índex va iniciar el mes de març als 8.479 punts. A més, continua acumulant una revaloració anual negativa del 3,08%, ja que va començar l'exercici a nivells de 8.713 punts.
Encara que les petites caigudes de dimecres no són més que un moviment normal de presa de beneficis després dels forts guanys de les darreres setmanes. Tot i això, els esdeveniments a Ucraïna marcaran el rumb de les borses en un mes d'abril que sol ser alcista per a la renda variable.
Els valors més alcistes del dia han estat Solaria i Endesa, mentre que els més baixistes han estat Inditex i BBVA.
Al mercat de petroli, és notícia la decisió dels EUA d'alliberar les reserves estratègiques. Segons mitjans dels Estats Units, el president del país, Joe Biden, anunciarà aquest dijous que alliberarà fins a 1 milió de barrils de petroli al dia durant un temps indeterminat amb l'objectiu de controlar la pujada dels preus.
El cru amplia aquesta jornada les caigudes dels últims dies i pateix una caiguda addicional del 4% per al West Texas (103,56 dòlars) i del 3,9% per al barril Brent (108,41 dòlars), de referència internacional.
"L'Agència Internacional de l'Energia intentarà pressionar altres països perquè alliberin petroli de les seves reserves estratègiques", avancen els analistes de Danske Bank, cosa que afegirà més pressió encara als preus. D'altra banda, la reunió de l'OPEP+ també és al radar dels inversors. El càrtel ha aprovat l'augment esperat de 432.000 barrils diaris per al maig.
A més, el gegant rus Gazprom ha amenaçat de tallar el subministrament de gas a Europa (països hostils), mentre el mateix Vladimir Putin ha dit que els països que no paguin en rubles no veuran renovats els contractes de subministrament a partir de l'1 d?abril.
Aquesta jornada, a més, ha estat carregada de referències macroeconòmiques. Entre d'altres es coneixeran el PIB del Regne Unit (va avançar un 1,3% al quart trimestre) i la dada de l'atur de l'Eurozona (va caure una dècima al febrer, fins al 6,8%), a més de l'índex PCE d'inflació dels EUA (va pujar un 6,4% interanual al febrer). Al pla empresarial, H&M s'ha desplomat després de publicar mals resultats i ha arrossegat en la caiguda Inditex.
Pel que fa a la guerra Rússia-Ucraïna, el Kremlin insisteix que Ucraïna estaria disposada a acceptar el seu requisit de no entrar a l'OTAN i mantenir-se neutral. Sobre el suposat replegament de tropes russes, els analistes ho interpreten com un moviment tàctic de Putin, davant del seu fracàs per prendre Kíiv, per la necessitat de centrar-se a controlar l'est del país, sobretot la regió del Dombàs.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
A Espanya, Portugal i Espanya demanaran a la Comissió Europea fixar un cost màxim del gas de 30 euros per megawatt hora. Una mesura que estarà en vigor fins al desembre si és aprovada per Brussel·les, segons avança el mitjà portuguès Público.
Les borses asiàtiques han acabat el mes amb signe mixt, amb caigudes als índexs xinesos, després que el PMI manufacturer hagi mostrat que l'activitat de les fàbriques xineses es va contreure al març. La dada oficial de gestors de compres ha donat una lectura de 49,5 comparat amb el 50,2 de febrer.
Per la seva banda, els mercats nord-americans recollen beneficis després del tancament lleugerament baixista de dimecres. Tot i totes les preocupacions del mercat (inflació, pujades de tipus de la Fed, guerra a Ucraïna), l'S&P 500 cotitza a tan sols un 3% del seu màxim històric de principis d'any.
En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,5% (1,1100 dòlars), mentre l'unça d'or avança un 0,5% (1.949 dòlars). A més, el bitcoin baixa un 1% (46.457 dòlars); i la rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa fins al 2,325%. Finalment, el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins a l'1,439%, encara que ha pujat de manera notable al darrer mes.