ep dos paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 15 de junio de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha baixat un 1,10%, fins als 8.145,40 punts, després d'un mínim intradia als 8.066 punts. Els nervis han tornat al mercat, i no només ha perdut la renda variable. També han baixat amb força les criptos i el petroli. Wall Street, no obstant, registra guanys moderats després d'una obertura baixista i mentre segueix de prop la compareixença de Jerome Powell, president de la Fed, al Congrés nord-americà.

  • 11.531,60
  • 0,50%

El banquer central ha reiterat, en línia amb les declaracions de la setmana passada, que la Fed té com a objectiu principal reduir la inflació i compta amb la capacitat i les eines per aconseguir-ho. A més, ha avisat que “la inflació ens ha sorprès a l'alça i hi pot haver més sorpreses”.

"Haurem de ser àgils per respondre a les dades entrants i al panorama en evolució. I ens esforçarem per evitar afegir incertesa en allò que ja és un moment extraordinàriament desafiant i incert. Estem molt atents als riscos d'inflació i decidits a prendre les mesures necessàries per restaurar l'estabilitat de preus. L'economia nord-americana és molt forta i està ben posicionada per fer servir una política monetària més estricta", ha afegit.

"Anticipem que els augments continus de tipus seran apropiats; el ritme d'aquests canvis seguirà depenent de les dades entrants i l'evolució de les perspectives de l'economia. Prendrem les nostres decisions reunió a reunió i continuarem comunicant el nostre pensament amb la màxima claredat possible", ha conclòs Powell.

DESPLOME D'ARCELORMITTAL

Dins l'IBEX, han destacat els voluminosos retrocessos en ArcelorMittal després d'una retallada de valoració de JP Morgan, seguida per Acerinox, Repsol (que ha descomptat la forta caiguda del petroli) i Iberdrola, ja que les elèctriques segueixen descomptant de manera negativa la futura pujada d'impostos als beneficis que anunciarà el Govern aquest dissabte.

En positiu, Rovi, Telefónica i BBVA han estat els valors més alcistes.

L'agenda d'aquest dimecres també inclou la publicació de l'IPC del Regne Unit del maig que ha pujat al 9,1% i ha marcat màxims de 40 anys.

"Segueix havent-hi molta pressió sobre el Banc d'Anglaterra perquè continuï pujant els tipus, malgrat la preocupació per les perspectives econòmiques", assenyalen els experts de Danske Bank enfront de l'elevada dada d'inflació. Els recordem que el BoE va apujar tipus en 25 punts bàsics a la setmana passada, en un moviment menys agressiu que el d'altres bancs centrals, com la Reserva Federal.

A l'àmbit empresarial, el banc francès Credit Agricole s'ha fixat com a objectiu un milió de clients addicionals de banca minorista per al 2025 i un benefici net de més de 6.000 milions d'euros, alhora que el segon banc cotitzat més gran de França ha presentat una nou full de ruta estratègic.

REDUIR LA INFLACIÓ IMPLICARÀ "UN GRAN COST"

Ray Dalio, un dels inversors més cèlebres del planeta i fundador de Bridgewater Associates, va escriure aquest dimarts a LinkedIn que és "ingenu i incoherent amb el funcionament de la maquinària econòmica" pensar que una Reserva Federal que apuja els tipus d'interès "farà que les coses tornin a anar bé un cop tingui la inflació sota control”.

Encara que l'enduriment condueix a una despesa menor dels consumidors, cosa que pot reduir la inflació, no fa que les coses millorin, va assenyalar el multimilionari. "Simplement es trasllada part de la pressió de la gent a través de la inflació a la pressió a través de donar-los menys poder adquisitiu", ha afegit Dalio.

"No hi ha res que la Reserva Federal pugui fer per combatre la inflació sense crear debilitat econòmica", va escriure Dalio en la conclusió.

CITI ELEVA LA POSSIBILITAT D'UNA RECESSIÓ

Citigroup creu que cada cop és més probable que l'economia mundial entri en recessió. Els experts del banc nord-americà han elevat la possibilitat que això passi fins al 50%, després que els bancs centrals hagin entrat en una dinàmica d'enduriment de les polítiques monetàries i davant l'afebliment de la demanda de béns.

Els economistes de Citi creuen, tot i això, que si al final arriba la recessió, serà de tipus 'jardí'. Què vol dir això? Doncs que la desocupació augmentarà diversos punts percentuals i la producció experimentarà un parell de trimestres febles. "Considerem que es tracta d'una expectativa raonable, però el comodí és la persistència de la dinàmica inflacionista", diuen en un informe del qual es fa ressò Bloomberg.

PLA D'EMERGÈNCIA A ALEMANYA

Pel que fa a la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències, Bloomberg informa aquest dimecres que Alemanya s'està preparant per posar en marxa la segona fase d'un pla d'emergència de gas en tres etapes, que pot suposar un increment més gran de preus per a la indústria i les llars. El govern podria passar aviat a la fase d'“alarma”. Des del 30 de març es troba a la fase d'"alerta primerenca".

Alemanya vol reduir el consum de gas per reforçar els inventaris després que Rússia reduís a la setmana passada els lliuraments en un 60% a través d'un gasoducte clau.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0519 dòlars (-0,02%). El petroli cau amb força (-5%). El Brent se situa als 109,50 dòlars i el West Texas, als 104,09 dòlars.

L'or avança un 0,1% (1.841 dòlars) i la plata perd un 1,5% (21,44 dòlars).

El bitcoin cedeix un 2,6% (20.487 dòlars) i l'ethereum, un 3% (1.101 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys baixa al 3,147% i la del bo espanyol es relaxa fins al 2,68%.

Noticias relacionadas

contador