Jornada baixista per a l'IBEX 35 (-1,64%; 8.482,10 punts) i la resta de borses europees després dels comentaris de la governadora de la Fed, Lael Brainard, que va anticipar aquest dimarts que la Fed començarà a reduir el seu balanç al maig i a un ritme accelerat" per combatre la inflació.
- 11.782,00
- -0,99%
"En principi, el mercat espera que la Fed comenci per no reinvertir l'import dels bons que vencen, cosa que li permetria anar drenant la liquiditat del sistema de manera gradual, en línia amb el que va fer el 2017. No obstant, les declaracions de Brainard sembla que apunten a la possibilitat que la Fed opti fins i tot per començar a vendre part dels seus actius”, expliquen des de Link Securities.
Però Brainard va deixar clar que la inflació és "massa alta" i que la Fed serà agressiva per contenir-la. I va afegir que "la invasió russa d'Ucraïna és una tragèdia humana i un esdeveniment geopolític sísmic. El xoc mundial de subministrament de matèries primeres associat amb les accions de Rússia esbiaixa els riscos d'inflació a l'alça i s'espera que exacerbi els alts preus de la gasolina i els aliments, així com els colls d'ampolla a la cadena de subministrament als sectors de béns. També és probable que els recents bloquejos de Covid a la Xina estenguin els colls d'ampolla".
Les paraules de Brainard han arribat abans que es coneguin les actes de la darrera reunió de la Fed, previstes per a les vuit del vespre, hora espanyola.
El contingut de les actes serà clau per al tancament de Wall Street, que cau amb força pel temor que l'enduriment monetari de la Fed provoqui una recessió als Estats Units, tal com ha anticipat Deutsche Bank, el primer gran banc que ho ha fet fet públicament.
Per la seva banda, la secretària del Tresor, Janet Yellen, expresidenta de la Fed, ha alertat aquest dimecres de les "enormes" repercussions econòmiques que tindrà la guerra d'Ucraïna als EUA i al món sencer.
"Els efectes de la crisi estan augmentant les vulnerabilitats econòmiques a molts països que ja s'enfronten a una càrrega més gran del deute i a opcions polítiques limitades mentre es recuperen dels efectes de la pandèmia. Estem sent testimonis de la vulnerabilitat que suposa dependre d'una sola font de combustible o d'un sol soci comercial", ha assenyalat Yellen.
A la Xina, el PMI Caixin del sector serveis del març va caure a terreny de contracció (per sota de 50), cosa que indica que els efectes negatius dels confinaments ja s'estan deixant notar a l'economia del gegant asiàtica. A més, estan provocant embussos als ports i pressions addicionals sobre la cadena global de subministrament.
DE LA GUERRA... A MACRON
Al capítol de la guerra, la Unió Europea ha anunciat que està disposada a deixar de comprar carbó rus en la propera etapa de sancions a Rússia, mentre que ha deixat la porta oberta a un veto al petroli i al gas.
Al front bèl·lic, les tropes russes han reforçat la seva ofensiva sobre Mariúpol, que ha denunciat crims de guerra i la mort d'uns 5.000 civils. L'Ajuntament de la ciutat ha acusat Rússia d'usar crematoris mòbils per incinerar els cadàvers, després de les acusacions contra el Kremlin per la matança de Butxa.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
D'altra banda, cal no oblidar que França celebra la primera volta de les seves eleccions presidencials aquest cap de setmana, amb Emmanuel Macron com a clar favorit a les enquestes. De cara a la segona volta, però, l'avantatge de l'actual president francès pel que fa a Marine Le Pen no és tan folgada com a les darreres eleccions.
CAIGUDES DESPRÉS DEL SENYAL DE FORTALESA
Dins del selectiu, els valors més alcistes han estat Iberdrola, Naturgy, Acciona, Solaria, Endesa, Telefónica i Repsol (a la qual Jefferies ha millorat fins a comprar i ha elevat el preu objectiu fins als 15 euros).
Les accions més baixistes han estat Siemens Gamesa, Meliá, Sabadell, tot i que han destacat sobretot les caigudes superiors al 3% per a Santander i BBVA.
Per anàlisi tècnica, el primer nivell de suport per a l'IBEX 35, que s'ha girat a la baixa abans de superar la mitjana de 200 sessions, es troba als 8.274 punts.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0907 dòlars (+0,04%). El petroli cau més del 2%. El Brent se situa als 103,87 dòlars i el West Texas als 99,10 dòlars.
L'or avança lleugerament (1.932 dòlars), mentre que la plata puja lleugerament (24,55 dòlars).
El bitcoin perd un 3,6% (44.246 dòlars) i l'ethereum es deixa un 5,6% (3.360 dòlars).
La rendibilitat del bo americà a 10 anys avança fins al 2,548% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins a l'1,628%.