ep archivo   un panel con valores del ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El triomf d'Emmanuel Macron a les eleccions franceses no ha tranquil·litzat aquest dilluns unes borses europees que ja van tancar en vermell i amb nervis a la setmana passada i que avui han continuat caient amb força, amb pèrdues superiors a l'1,5% a França, Alemanya i al Regne Unit. L'IBEX 35, tot i això, ha baixat molt menys, encara que també ha registrat una gran volatilitat (-0,9%; 8.574,60 punts).

  • 11.953,20
  • 1,36%

El Vell Continent tancava divendres amb números vermells voluminosos per la por dels plans dels bancs centrals, especialment de la Reserva Federal (Fed).

Avui les retallades han estat alimentades per la situació a la Xina a causa de la Covid. Les borses asiàtiques -especialment el Hang Seng (-4%) i el Xangai (-5%)- han caigut amb força aquesta matinada, després que Wall Street acabés divendres amb importants retallades que s'estenen aquest dilluns a la renda variable nord-americana.

Dins de l'IBEX, han destacat els descensos en els valors acereries, precisament per l'impacte de la situació a la Xina, que ha provocat la caiguda de moltes matèries primeres, com ara el mineral de ferro, el carbó o el petroli. ArcelorMittal s'ha enfonsat, seguit per Acerinox. També ho ha fet malament Repsol (per la gran caiguda del petroli) i BBbVA (després de millorar un 23% el preu de la seva OPA sobre Garanti).

En positiu, Meliá Hoteles ha estat un dels valors més alcista després d'una millora de valoració de Berenberg amb Grifols i Iberdrola.

MÉS CASOS A LA XINA

Pequín, la capital de la Xina, ha advertit aquest cap de setmana de més casos de Covid i ha començat a fer proves massives a Chaoyang, principal districte comercial. En aquest districte s'han produït la majoria dels 42 nous casos de Covid registrats a Pequín des de divendres, informa CNBC.

De moment, només s'han tancat edificis d'apartaments concrets a Pequín. Les escoles romanen obertes majoritàriament, però el districte comercial de Chaoyang ha ordenat la suspensió de totes les activitats i cursos de formació en grup, incloent-hi els artístics i esportius.

GUANYA, PERÒ NO TRANQUIL·LIZA

Evidentment, el triomf d'Emmanuel Macron a les eleccions presidencials a França alleuja uns inversors que temien que Marine Le Pen s'hi acabés imposant, cosa que es comparava amb el triomf de Donald Trump als EUA.

Tot i això, finalment s'hi ha imposat Macron, encara que ho ha fet amb un estret marge enfront de la candidata d'ultradreta (58,5% dels vots enfront del 41,5%), cosa que, segons tots els experts, evidencia la divisió que hi ha a França.

"Durant el seu segon mandat, Macron s'enfronta a vents en contra cada vegada més grans, tant per l'economia com per la fragmentació política", adverteixen els experts de Danske Bank. "Amb només el 58,5% dels votants que li donen suport per a un segon mandat (enfront del 66% del 2017), ha de governar un país dividit i el mandat més feble podria dificultar que Macron segueixi endavant amb les seves ambicioses reformes dels sistemes de pensions, sanitat i educació", afegeixen.

El grau en què pugui aplicar els plans dependrà de les eleccions parlamentàries que se celebraran el 12 i el 19 de juny. "Si el seu partit i els seus aliats no aconsegueixen una majoria a l'Assemblea Nacional, això podria aplanar el camí per a un govern de 'cohabitació', en què el president i el primer ministre procedeixen de partits diferents, cosa que dificultarà, al nostre parer, abordar les vulnerabilitats fiscals i els reptes estructurals", reconeixen aquests analistes.

ALLAU

L'agenda d'aquest dilluns està més o menys tranquil comparat amb el que s'acosta aquesta setmana, amb una veritable allau de resultats (Santander, Sabadell, BBVA, CaixaBank, Microsoft, Alphabet, Meta, Apple...).

Els inversors han conegut l'IFO alemany d'abril, que millora i supera allò que s'ha previst tant en clima de negoci, com en valoració actual i expectatives. A més, Philips ha decebut amb els seus resultats i s'ha enfonsat a la borsa.

A Espanya, el Govern rebaixarà aquesta setmana la previsió de creixement per al 2022 per la guerra a Ucraïna, ja que ha d'enviar a Brussel·les abans del 30 d'abril el Programa d'Estabilitat 2022-2025.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0701 dòlars (-0,86%) i marca mínims de dos anys i mig enfront del bitllet verd. El petroli cau un 6% per la preocupació respecte a la demanda atesa la situació a la Xina. El Brent cotitza als 99,62 dòlars i el West Texas, als 95,36 dòlars.

L'or perd un 2% (1.895 dòlars) i la plata es deixa un 2,5% (23,64 dòlars).

El bitcoin retrocedeix un 1,5% (39.141 dòlars) i l'ethereum, un 2,7% (2.879 dòlars).

La rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa fins al 2,768% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins a l'1,862%.

Noticias relacionadas

contador