L'IBEX 35 (-0,88%; 7.862,70 punts) i la resta de borses europees han caigut amb força aquest dilluns després que divendres a la nit, el gegant rus Gazprom comuniqués el tancament indefinit del subministrament de gas a Europa a través del gasoducte Nord Stream 1. Aquest és el gran assumpte de la jornada, que torna a tensionar uns mercats que van rebotar a l'última sessió de la setmana passada, però que segueixen immersos en un mar de preocupacions.
- 11.467,30
- 0,24%
Dins de l'IBEX, Repsol ha estat el valor més alcista gràcies als forts guanys del cru, després que l'OPEP+ hagi acordat una lleugera retallada de la seva producció en 100.000 barrils diaris.
Mentrestant, han caigut amb força molts valors, tot i que els més baixistes han estat ArcelorMittal, IAG, Meliá i Grifols.
Poc ha durat l'alegria de divendres, quan es van veure alces importants a les borses europees, encara que Wall Street –que no obre aquest dilluns pel festiu del Labor Day– va acabar en negatiu l'última sessió de la setmana.
A Àsia, el dia s'ha saldat amb signe mixt, amb caigudes més destacades per al Hang Seng. A la Xina s'ha publicat el PMI serveis d'agost, que ha quedat en 55,0 enfront de la dada prèvia de 55,5 i l'estimació de 54,0.
MALES NOTÍCIES
La principal mala notícia que es cotitza aquest dilluns i que està empenyent a la baixa els índexs europeus és la decisió de Rússia de tallar, de manera indefinida, el subministrament de gas a Europa a través del Nord Stream 1.
La companyia ha al·ludit a una sèrie de problemes tècnics durant els treballs de manteniment. Aquest fet tensiona encara més la crisi energètica que afecta tot el Vell Continent.
"Les mesures adoptades per Rússia divendres, en tancar indefinidament el gasoducte, també podrien suposar una nova pressió a l'alça sobre els preus del gas natural a Europa i el Regne Unit”, explicaven els experts de CMC Markets a Londres abans del començament de la sessió. Els futurs del gas europeu de referència es disparen un 24%, fins als 275,88 euros per megawatt-hora.
Cal recordar que els ministres europeus debatran les possibles mesures especials per frenar l'augment dels costos de l'energia a la reunió d'emergència prevista per divendres. Els governs de Suècia i Finlàndia han decidit crear mecanismes urgents per ajudar les empreses de serveis públics que tenen dificultats per operar als mercats d'energia, mentre que Àustria limitarà els preus de l'energia per a les llars. A Espanya, Pedro Sánchez va anunciar dijous passat una rebaixa del 21% al 5% a l'IVA del gas des de l'octubre.
Entre les notícies del matí, destaca també l'anunci del Fons Monetari Internacional (FMI), que ha demanat a la UE una reforma fiscal per evitar més augments de deute. "Les regles existents han tingut cert èxit, especialment en augmentar la consciència pública que els dèficits fiscals han d'estar per sota del 3% del PIB, però no han impedit una acumulació indesitjable de deute públic i riscos de sostenibilitat fiscal en alguns membres", ha dit l'organisme.
CLAUS DEL DILLUNS... I DE LA SETMANA
Aquest dilluns es publiquen els PMI serveis d'agost a Europa (a Espanya cau fins a 50,6 des de 53,8, per sota del que s'esperava. A la zona de l'euro baixa per sota de 50, límit que marca la diferència entre expansió i contracció, fins a 49,8). A més, s'han conegut les vendes al detall a la zona de l'euro del juliol, que pugen un 0,3% en termes intermensuals, menys del que s'esperava. Igualment avui hi ha reunió de l'OPEP+. Finalment, cal destacar que al Regne Unit, Liz Truss ha estat triada nova primera ministra en substitució de Boris Johnson.
Tot això a l'arrencada de la setmana que estarà marcada, sens dubte, per la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous, de la qual molts esperen que surti una alça de 75 punts bàsics en els tipus atesa la complicadíssima situació al Vell Continent, amb l'últim i inesperat repunt de la inflació de l'agost.
ALTRES MERCATS
La situació derivada del tancament del Nord Stream 1 també està pressionant l'euro, que ha perdut els 0,99 dòlars per primera vegada en 20 anys. L'euro es canvia ara als 0,9936 dòlars (-0,18%). El petroli guanya més d'un 3%, fins als 96,41 dòlars el Brent i 89,93 dòlars, el WTI.
L'or cedeix lleument (-0,01%, 1.722 dòlars) i la plata avança un 0,8% (18,02 dòlars).
El bitcoin puja un 0,2% (19.928 dòlars) i l'ethereum, un 2% (1.601 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,76%.