ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 16 de septiembre de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha baixat un 1,52%, fins als 7.579,90 punts, després del ral·li alcista que ha registrat des de divendres passat i que va ser especialment destacat aquest dimarts, quan les borses van rebotar amb ganes a banda i banda de l'Atlàntic. El selectiu s'ha vist pressionat per les caigudes voluminoses en Colonial, Melià, Grifols, Fluidra, Telefónica i Enagás. La resta de places europees també han cedit de manera destacada.

  • 11.382,60
  • -1,85%

Aquest dimecres ha estat notícia la decisió del banc central de Nova Zelanda, que ha complert el guió i ha pujat tipus en 50 punts bàsics. A més, des del punt de vista empresarial, el protagonista indiscutible és Twitter, que ahir va tancar amb una pujada superior al 22% després que Elon Musk hagi reactivat l'oferta inicial per la xarxa social de 44.000 milions de dòlars.

A més, s'han conegut més dades macro rellevants, com els PMI serveis del setembre, que han tornat a confirmar que la recessió a la zona de l'euro sembla inevitable i que les pressions inflacionistes als EUA estan molt esteses per l'economia.

TOTA L'ATENCIÓ POSADA AL PETROLI

Per descomptat, l'atenció ha estat posada avui també sobre el petroli. El Brent cotitza amb pujades del 2%, per sobre dels 93 dòlars, el barril; i el West Texas per sobre dels 88 dòlars, després quel'OPEP+ hagi anunciat una històrica retallada de la seva producció de 2 milions de barrils diaris per contrarestar la caiguda de la demanda.

Es tracta de la retallada més gran de producció del càrtel des que la demanda va patir a causa de la Covid el 2020 i suposa un senyal clar que Aràbia Saudita està seguint les directrius de Rússia en la guerra energètica que manté el Kremlin amb Occident.

"Una reducció de la producció d'aquest nivell tensarà significativament el mercat", adverteixen els analistes.

LA UE POSA LÍMIT AL PETROLI RUS I VOL TOPAR EL GAS

Per la seva banda, la Unió Europea ha anunciat noves sancions per debilitar el règim de Vladímir Putin, com un límit al preu del petroli rus. A més, ja es planteja obertament limitar el preu del gas en el sistema de formació de preus del mercat elèctric (com ja fan Espanya i Portugal), així com establir un import màxim per a les importacions de gas de Rússia al mercat comunitari.

I per si això fos poc, les taxes d'inflació significativament més elevades i persistents que les previstes han portat el Banc d'Espanya a rebaixar la previsió de creixement de l'economia espanyola de cara a l'any que ve fins fins a l'1,4%.

OPTIMISME

L'IBEX ha superat aquest dimarts la resistència dels 7.600 punts i ara té el següent nivell clau per dalt als 7.800 punts.

"Seria una bona notícia si aconseguís superar aquests preus, ja que ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.200 punts, on hi ha la mitjana de 200 sessions", assenyalen els analistes de Bolsamanía. Tot i això, alhora adverteixen que cal extremar la prudència, ja que "això és només un rebot".

En aquest sentit, cal assenyalar que continuen proliferant les veus que adverteixen que és millor no decantar-se per la renda variable en el moment actual atès el complicat context. Tot i això, aquestes últimes alces indubtablement han fet que augmenti l'optimisme.

"Els vents optimistes van ser provocats ahir per un conjunt de factors favorables. En primer lloc, la pujada de tipus de l'RBA, més suau del que s'esperava, s'ha pres com un senyal que els bancs centrals podrien ralentir el ritme d'alces. En segon lloc, les dades de JOLTS dels EUA van sortir més febles del previst, cosa que s'interpreta com que la Fed es podria tornar més acomodatícia. Les ofertes d'ocupació als EUA es van desplomar en 1 milió a l'agost, la caiguda més gran des d'abril del 2020", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Avuil'informe ADP d'ocupació ha indicat que s'han creat 208.000 llocs de treball privats nous als Estats Units; l'expectativa del consens era que la dada se situés al nivell dels 200.000 llocs de treball.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 0,9844 dòlars (-1,4%). L'or cedeix un 1% (1.712 dòlars) i la plata baixa un 4,8% (20,07 dòlars).

El bitcoin cau un 1,8% (19.767 dòlars) i l'ethereum, un 2,3% (1.320 dòlars).

La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 3,77% i la del bo espanyol al 3,23%.

Noticias relacionadas

contador