L'IBEX 35 i la resta de borses europees han caigut moderadament (IBEX: -0,28%, 8.305 punts) després dels forts descensos registrats en la passada jornada a aquest costat de l'Atlàntic i també a Wall Street, on les retallades van ser superiors a l'1%. Dins del selectiu espanyol han destacat les alces en Naturgy, REE i Solaria i les caigudes en IAG (després d'un informe negatiu de Deutsche Bank), els bancs (CaixaBank, Santander, Bankinter...), Fluidra i Grifols.
- 11.656,60
- 0,39%
Els inversors centren la seva atenció aquest dijous en tres cimeres molt rellevants: cimera de l'OTAN, cimera del G7 i començament del Consell Europeu, en què ha estat present el president dels EUA, Joe Biden, i també el president d'Urània (de forma telemàtica), Volodímir Zelenski.
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha anunciat el reforçament de la seguretat de l'aliança a Europa davant de l'"amenaça més greu" en dècades. "Avui, els líders de l'OTAN han acordat restablir la nostra dissuasió i defensa a llarg termini per enfrontar una nova realitat de seguretat", ha afirmat.
A Europa, els líders estudiaran les estratègies per intentar abaixar els preus de l'energia. Bloomberg informa aquest dijous que el govern de Biden i la Unió Europea estan a prop d'un acord destinat a reduir la dependència europea de les fonts d'energia russes, mentre els Estats Units i els seus aliats busquen aïllar i castigar encara més Moscou per la guerra d'Ucraïna. L'assessor de seguretat nacional del president Joe Biden va dir que s'anunciaria un acord tan aviat com divendres. El seu objectiu és garantir el subministrament de gas natural i hidrogen nord-americà per a Europa.
Per part seva, el president rus, Vladimir Putin, ha declarat aquest dimecres que Rússia demanarà el pagament en rubles per les vendes de gas als països “no amistosos”, una mesura que va disparar els preus del gas a Europa davant la preocupació que agravi la crisi energètica de la regió.
Els inversors estan pendents també aquest dijous de les dades macro, amb la publicació dels PMI manufacturers i serveis preliminars del març a Europa: tots han sortit per sobre del previst, llevat del PMI manufacturer francès. La majoria, però, han caigut respecte al mes previ. Al Japó s'han publicat el PMI de serveis i el manufacturer. El primer ha pujat fins als 48,7, per sobre del que s'esperava, i el segon se situa en 53,2, també per sobre del previst i de la dada prèvia.
D'altra banda, a l'àmbit empresarial, l'agenda d'avui inclou les Juntes d'Accionistes de Sabadell, Línia Directa i Siemens Gamesa esmentada més amunt. Sabadell va anticipar ahir, en una trobada prèvia amb periodistes, que no es faran més ajustos de personal fins al 2023.
Cal estacar també que l'SNB (Banc Nacional Suís) ha mantingut sense canvis els tipus al -0,75%, tal com s'esperava. El Norges Bank els ha pujat fins al 0,75%.
Mentrestant, a Espanya segueix la vaga dels transportistes, les mobilitzacions i les tensions. El Govern ha anunciat que baixarà el carburant amb ajudes directes i ha demanat bonificacions al sector petrolier.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia a 1,1001 dòlars (-0,03%). El petroli cotitza amb fortes caigudes. El Brent se situa als 118,97 dòlars i el West Texas, als 112,15 dòlars.
L'or avança moderadament (1.964 dòlars), igual que la plata (25,94 dòlars).
El bitcoin puja un 3,85% (43.908 dòlars), semblant al que fa l'ethereum (3.098 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,337%.