ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 18 de mayo de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han tancat en negatiu aquest dilluns (IBEX: -0,91%, 9.151 punts) després de l'atac de Hamàs a Israel que ha provocat la guerra i suposa que el món hagi d'afrontar un nou conflicte bèl·lic que se suma al d'Ucraïna. Els mercats reaccionen als darrers esdeveniments i els índexs nord-americans també registren caigudes. Recordem que avui se celebra el Columbus Day als Estats Units. Tot i que les borses operen amb normalitat, s'espera que l'activitat es mantingui restringida.

  • 11.048,20
  • 1,24%

A més, l'or puja a mesura que els inversors busquen un refugi davant la situació desencadenada (+1,16%, 1.886 dòlars), igual que el dòlar. El petroli, per la seva banda, avança més del 4%, tot i que encara és lluny dels màxims que va arribar fa un parell de setmanes (barril Brent: 87,89 dòlars; barril WTI: 86,21 dòlars).

"Els esdeveniments del cap de setmana i les atrocitats de Hamàs a Israel, juntament amb la reacció posterior a ells, amb la declaració de guerra, han portat a un augment del dòlar nord-americà, l'or i també a una modesta aposta pels bons, a mesura que les preocupacions sobre els riscos d'escalada esdevenen una prioritat", explica al seu informe diari de mercats Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

L'atac sense precedents de Hamàs contra territori israelià ja ha causat més de 1000 morts. Israel afirma que hi ha més de 2.000 ferits i ha declarat la guerra.

Amb tot, Hewson reconeix que, per ara, la reacció del mercat a la guerra a Israel ha estat "bastant continguda" mentre els inversors esperen la publicació aquesta setmana de les últimes actes de la Fed, així com de l'IPC del setembre als Estats Units. "No obstant, l'atenció mai no estarà lluny dels esdeveniments a Israel atesa la possibilitat d'una escalada si l'Iran es veu involucrat, cosa que és totalment possible si Israel decideix que té responsabilitat en l'atac", assenyala Hewson.

Cal assenyalar que The Wall Street Journal publica avui a la portada que l'Iran podria haver ajudat a Hamàs. El diari indica que membres de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran podrien haver ajudat des de l'agost passat a planificar l'atac i fins i tot podrienhaver donat llum verda per al seu inici, segons fonts de Hamàs i de Hezbol·là citades pel diari novaiorquès.

L'IBEX TORNA A PERDRE ELS 9.200

L'IBEX ha lluitat per no perdre els 9.200 després d'aconseguir divendres tancar per sobre. Això, en una setmana que va estar marcada per la pujada de les rendibilitats dels bons, un tema que, evidentment, ara passa a un segon pla atesa la situació desencadenada.

Els experts de Bolsamanía subratllen que el selectiu espanyol encara no ha recuperat la mitjana de 200 sessions. Per això hauríem d'esperar que pugui pujar per sobre dels 9.300 punts. La resistència clau està una mica més amunt, als 9.508 punts. Només amb la superació d'aquest nivell de preus ens plantejaríem una tornada al camí alcista.

"Alerta que no descartem que estigui donant forma a un pull back a la mitjana de 200 sessions. El suport que no perdrem de vista es troba als 9.077 punts. Si el perd, el més normal és que puguem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.967-9.000 punts”, afegeixen els analistes de Bolsamanía.

Dins de l'IBEX destaca ara la caiguda en IAG. Totes les aerolínies europees estan cedint amb força atès l'impacte d'una guerra al negoci, mentre que els bancs també estan entre els que més perden.

Al costat de les alces, el millor ha estat Repsol per aquesta pujada del cru esmentada més amunt. També han avançat Indra i les energètiques. El sector de la defensa és un dels més beneficiats després de l'esclat del conflicte. Empreses com Rheinmetall, Thales o BAE Systems han registrat importants repunts. A més, el preu del gas ha pujat amb força després que Chevron hagi confirmat que el Ministeri d'Energia israelià l'ha ordenat tancar el camp de Tamar.

CLAUDIA GOLDIN, NOBEL D'ECONOMIA 2023

Aquest dilluns s'ha conegut que el premi Nobel d'Economia 2023 ha recaigut a Claudia Goldin.

La Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha premiat la investigadora de la Universitat de Harvard per "haver fet avançar la nostra comprensió dels resultats de les dones al mercat laboral".

Noticias relacionadas

contador