Després de les alces de Wall Street de la sessió passada, que per fi va reaccionar després de cinc jornades consecutives de descensos, l'IBEX 35 (+0,78%; 8.289,20 punts) i la resta de borses europees també han pujat aquest divendres, al colofó d'una setmana durant la qual han experimentat un clar degoteig a la baixa.
- 11.798,10
- -0,12%
Tot i que les retallades han estat moderades, la veritat és que l'IBEX ha caigut cada dia. Dilluns es va deixar un 0,15%; dimarts, un 0,46%; dimecres, un 0,5%; i ahir dijous va perdre un 0,79%. Durant les darreres cinc sessions prèvies, l'índex ha cedit un 1,1%.
Dins de l'IBEX han destacat les pujades en Amadeus (per una millora de recomanació de Goldman Sachs) i Grifols, mentre que els més baixistes han estat IAG, PharmaMar, Rovi, Bankinter i CaixaBank, que ha rebut una retallada de recomanació de Credit Suisse.
Santander també ha estat notícia perquè ha rebut una multa de 107,7 milions de lliures per part del regulador britànic per "errors reiterats" en la lluita contra el blanqueig de capitals. També s'ha parlat d'eDreams, després que Ardian hagi sortit de la companyia després de 12 anys i ven la seva participació del 15,6%.
Seguint amb l'àmbit empresarial, és notícia Microsoft, després de conèixer-se que l'FTC (Comissió Federal de Comerç) ha presentat una demanda per bloquejar la compra d'Activision Blizzard per 69.000 milions de dòlars al·legant problemes de competència.
En un altre ordre de coses, segueixen 'colejant' les paraules d'ahir de Christine Lagarde, que va advertir dels problemes de l'entorn actual, que plantegen "riscos considerables per a l'estabilitat financera", i va demanar als bancs que segueixin fent "les provisions adequades" ".
Cal destacar que l'Agència Bancària Europea (EBA) publica aquest divendres les xifres comparatives de solvència, rendibilitat, liquiditat i morositat de les grans entitats financeres a la primera meitat del 2022. A més, l'agenda d'avui ha inclòs l'índex de preus de producció del novembre als EUA, que ha baixat fins al 7,4% en taxa interanual, enfront del 8,1% (revisat a l'alça des del 8%) del mes anterior, i l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan de desembre, les expectatives d'inflació dels quals a 12 mesos han millorat, a causa de la caiguda del preu de gas i la gasolina.
A Àsia han dominat també els números verds aquesta matinada al mig de les notícies sobre la suavització de les mesures anti-Covid. A la Xina s'ha publicat l'IPC del novembre, que va pujar fins a l'1,6% en base anualitzada, i es va moderar des del 2,1% previ, mentre que l'índex de preus de producció del mateix mes va caure un 1,3%.
Bloomberg publica que la Xina s'enfronta a "una tasca d'enormes proporcions" després de renunciar abruptament a les mesures de Covid-zero, amb un augment potencial de les infeccions i una previsió de morts que superarà els 2 milions. El país més poblat del món està abandonant les proves massives, els confinaments i la quarantena que definien aquesta política que ja s'estén durant tres anys.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0537 dòlars (-0,18%). El petroli puja més de 1%. El Brent continua per sota dels 80 dòlars el barril (77,29 dòlars) i el WTI cotitza als 72,52 dòlars.
L'or avança un 0,54% i torna per sobre dels 1.800 dòlars (1.811 dòlars). La plata suma un 2% (23,73 dòlars).
El bitcoin cau un 0,1% (17.180 dòlars) i l'ethereum cedeix un 0,2% (1.276 dòlars).
La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 3,55%.