L'IBEX 35 ha estrenat el mes d'abril en positiu (+0,69%, 8.503,70 punts), amb els grans valors del selectiu al focus. Banc Santander ha celebrat junta general d'accionistes i ha anticipat que espera complir els seus objectius el 2022 amb el suport de la seva diversificació, que li ofereix una "base sòlida per créixer". L'entitat ha volgut subratllar que no té presència a Rússia i Ucraïna, i ha xifrat l'exposició creditícia directa en 80 milions d'euros en total.
- 11.656,60
- 0,39%
El banc càntabre i la resta d'entitats financeres han liderat el selectiu, després que una altra mà forta del mercat, Credit Suisse, s'hagi mostrat molt positiva amb el mateix Santander i també amb CaixaBank.
Mentrestant, al costat negatiu han destacat les fortes caigudes en Indra després de donar a conèixer que Javier Lázaro, director financer i una de les persones que Fernando Abril-Martorell va deixar al comandament quan va sortir de la companyia, abandona l'empresa.
L'altre protagonista és Inditex (+2,42), en un dia en què Marta Ortega, filla del propietari de la tèxtil, Amancio Ortega, assumeix la presidència. El mercat no acaba d'estar conforme amb aquest canvi i ahir Inditex va caure un 5% més. És el pitjor títol del selectiu durant l'any, amb retallades superiors al 30%. La situació geopolítica sí que ha afectat la tèxtil, que s'ha vist obligada a tancar les botigues tant a Rússia (on té una important exposició) com a Ucraïna.
L'IBEX cotitza per sota dels 8.500 punts mentre segueix lluitant amb la mitjana de 200 sessions. Els experts de Bolsamanía indiquen que, malgrat aquestes darreres retallades, el seu aspecte tècnic segueix sent bo, i aconsellen estar molt pendents del suport dels 8.274 punts.
Recordem que l'índex va tancar el primer trimestre amb caigudes del 3%, però que s'ha comportat millor que el conjunt de borses mundials des que va començar l'any i que ha rebotat un 18% des dels mínims del 7 de març passat. Durant la setmana s'ha revalorat un 2%.
Ara, la seva principal resistència es troba als 8.800 sencers, per on passa la recta resistència que uneix els màxims de novembre i de febrer.
"A més", comenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, "aquest nivell es correspon amb el buit baixista de la sessió del 14 de febrer. És a dir, als 8.800 punts, arribat el moment, es lliurarà la mare de tota les batalles. O dit amb altres paraules, encara que rebotés fins als 8.800 punts, tot seguiria exactament igual".
Fora de l'índex, i seguint amb els protagonistes empresarials, avui s'ha parlat de Berkeley, el millor valor del mercat espanyol des del començament d'any, amb una revaloració de més del 100%. La companyia ha informat aquest divendres que ha arribat a un acord amb el fons d'Oman per solucionar els problemes judicials.
LES GRANS DADES SETMANALS
Aquest divendres es publiquen les dades més rellevants de la setmana. Els Estats Units ha revelat avui l'informe d'ocupació del març, mentre que Europa ha donat a conèixer la inflació del mateix mes, que es dispara fins al 7,5% pel repunt de l'energia. El consens esperava una pujada fins al 6,6%.
Segons les dades del Departament de Treball, l'economia dels Estats Units ha afegit 431.000 nous llocs de treball no agrícoles al març. El guany mitjà per hora, observat de prop pel possible impacte en la inflació, s'ha accelerat des del 5,2% al 5,6%.
A més de tot això, avui s'han conegut també els PMI manufacturers de març a Europa, que tots han sortit pitjors del que s'esperava. A Espanya, ha caigut fins a 54,2 des de 56,9 i ha incomplert previsions.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia a 1,1033 dòlars (-0,28%). El petroli cotitza mixt i amb poc moviment, amb el Brent als 104,98 dòlars i el West Texas als 100,20 dòlars.
L'or cau un 1,2% (1.930 dòlars), semblant a la plata (24,77 dòlars).
El bitcoin perd un 0,1% (45.641 dòlars), i l'ethereum avança un 2,7% (3.382 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 2,432% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys torna a pujar fins a l'1,515%.