Guanys destacats per a l'IBEX 35 (+1,70%, 8.244,10 punts) i la resta de places europees al tancament d'una setmana que ha estat força més tranquil·la que la precedent. Setmanalment, les pujades per al selectiu espanyol han estat de l'1,21%.
- 11.531,60
- 0,50%
Tot i això, aquesta tranquil·litat se n'ha anat en orris en alguns valors de la mà de notícies negatives i sorprenents.
D'una banda, els inversors han assistit amb esglai a l'esfondrament d'Indra després que el Govern (a través de la SEPI) hi hagi pres de manera abrupta el control, cosa que no ha agradat gens al mercat.
D'altra banda, Ezentis ha anunciat que la SEPI ha desestimat l'ajut sol·licitat de 70 milions. Ara s'obre un període d'al·legacions de cinc dies. L'empresa ha assenyalat que està buscant altres alternatives per refinançar el deute. Ha estat suspesa de cotització per la CNMV i no ha tornat a cotitzar.
A Alemanya, ha destacat l'advertiment de beneficis de Zalando, que no obstant s'ha recuperat de la patacada inicial i ha minimitzat la seva caiguda.
Al costat positiu, les energètiques (Endesa i Iberdrola) han rebotat després d'uns dies difícils pels plans del Govern per apujar-los els impostos. Aquest dissabte, al Consell de Ministres extraordinari, es coneixerà què passa finalment amb aquest assumpte.
En el cas d'Iberdrola, l'arxivament de la causa contra Galán per contractar Villarejo ha estat descomptat de manera molt positiva. També ho han fet bé Fluidra, Acciona Energía i Acciona.
LA MACRO
Pel que fa a les dades macro del dia, al Japó, la inflació va superar l'objectiu del banc central del 2% per segon mes consecutiu al maig. L'índex de preus al consum, que exclou la volatilitat dels aliments frescos, però que inclou el cost dels combustibles, va pujar un 2,1% al mes passat respecte a l'any anterior, coincidint amb la previsió mitjana del mercat. A l'abril també va augmentar un 2,1%, taxa que va suposar el ritme més alt d'increment en set anys.
L'agenda d'aquest divendres també inclou les vendes al detall del Regne Unit (van caure un 4,7% en termes interanuals, més del previst), el PIB definitiu del primer trimestre a Espanya (creix un 0,2%, una dècima menys de l'esperat), l'IFO alemany del mes de juny (l'índex de situació actual se situa als 99,3 i supera el previst, però el d'expectatives cau fins a 85,8) i la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan que ha confirmat la caiguda fins a mínims històrics de la dada avançada.
Tot i això, Wall Street ha augmentat els seus guanys de forma considerable, cosa que ha beneficiat les borses europees perquè la segona lectura de la Universitat de Michigan sobre les expectatives d'inflació del consumidor a llarg termini ha baixat fins al 3,1% des del 3,3% anticipat, cosa que podria reduir la urgència d'augments de tipus més pronunciats per part de la Fed.
Aquesta setmana que acaba avui ha estat considerablement més tranquil·la que la passada, quan l'actuació dels bancs centrals, amb un enduriment consecutiu de les polítiques monetàries, va posar molt nerviosos els inversors. Al llarg d'aquestes últimes jornades, la paraula que ha dominat els mercats ha estat 'recessió'. Cada cop se'n tem més i sembla que cada cop augmenten més les possibilitats que es produeixi, segons els experts.
APROVATS
Un dels temes d'aquest divendres és la decisió dels líders de la Unió Europea de concedir a Ucraïna l'estatus de país candidat a l'adhesió, en un pas històric per a aquesta nació en plena guerra amb Rússia. Els caps de govern, que celebren una cimera de dos dies a Brussel·les, van aprovar una recomanació de la Comissió Europea per concedir aquest estatus a Ucraïna.
Kíev, que va sol·licitar l'ingrés poc després de la invasió russa del febrer, haurà de complir unes condicions sobre qüestions relacionades amb l'Estat de Dret, la justícia i la lluita contra la corrupció.
La UE també ha concedit a Moldàvia l'estatus de candidat per unir-se al bloc comunitari, mentre que ha atorgat a Geòrgia la "perspectiva europea", el pas previ a l'estatus de país candidat.
LLUITANT PELS 8.000
L'IBEX ha aconseguit 'salvar' la setmana sense perdre el nivell clau dels 8.000 punts als quals es va acostar perillosament durant la sessió passada.
Els experts de Bolsamanía fa dies que adverteixen que, si perd aquest nivell, el selectiu podria estendre les caigudes fins als mínims del buit alcista que va deixar al març als 7.783 punts.
"Només veuríem un senyal de fortalesa amb la superació de la resistència dels 8.361 punts, màxims d'aquest dimarts", indiquen.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0544 dòlars (+0,20%). El petroli rebota més del 3%. El Brent se situa als 113,42 dòlars i el West Texas, als 108,03 dòlars.
L'or cau lleument (1.828 dòlars) i la plata puja un 0,1% (21,06 dòlars).
El bitcoin es revalora un 1,5% (21.070 dòlars) i l'ethereum, un 7% (1.198 dòlars).
La rendibilitat del bo americà a 10 anys puja fins al 3,12% i la del bo espanyol puja fins al 2,55%.