ep vista interior del palacio de la bolsa a 3 de enero de 2023 en madrid espana el ibex 35 ha
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 torna a ser l'únic que trenca la norma al Vell Continent i tanca amb moderades pujades (IBEX: +0,2%, 8.712; DAX: -0,15%; CAC: -0,59%; FTSE MIB: -0,06%; FTSE 100: -0,43%) després de les alces generalitzades amb les que van tancar la sessió passada (l'IBEX es va desmarcar i va finalitzar amb lleugeríssimes pèrdues del 0,07%) i que Wall Street acabés ahir amb saldo mixt i moviments moderats. Darrere d'aquests moviments, el selectiu espanyol s'ha situat a màxims de juny. Per part seva, a Àsia també s'ha vist un comportament dispar dels índexs aquesta matinada després de conèixer-se l'IPC de Tòquio del desembre, que puja al 4,0% des del 3,6%.

  • 11.925,20
  • 0,17%

Cal subratllar que a les últimes hores han parlat diversos membres de la Reserva Federal (Fed), cosa que ha augmentat la prudència entre els inversors. Raphael Bostic i Mary Daly han dit que la Fed probablement apujarà els tipus d'interès per sobre del 5% i els mantindrà durant algun temps.

L'agenda d'aquest dimarts inclou els discursos de diversos banquers centrals, entre els quals destaca el de Jerome Powell, president de la Reserva Federal, que ha comparagut a les 16.00 hores espanyola des d'Estocolm, en el comiat de l'últim governador del Banc de Suècia. També hi eren en aquesta trobada Andrew Bailey, governador del Banc d'Anglaterra, i Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d'Espanya.

En aquesta trobada, el president del banc central dels Estats Units ha subratllat la necessitat d'adoptar "mesures que no són populars" per frenar la inflació. "L'estabilitat de preus és la base d'una economia saludable i ofereix al públic beneficis incommensurables al llarg del temps. Però restaurar l'estabilitat de preus quan la inflació és alta pot requerir mesures que no són populars a curt termini, ja que elevem les taxes d'interès per desaccelerar l'economia", ha assegurat Powell.

També ha destacat la independència del banc central respecte als poders polítics, fet que permet a la Reserva Federal "prendre les mesures necessàries sense considerar factors polítics de curt termini".

Els inversors estan pendents de la dada clau de la setmana, que serà la inflació dels Estats Units del mes de desembre

D'altra banda, els inversors estan pendents de la dada clau de la setmana, que serà la inflació dels Estats Units del mes de desembre.

"Aquesta setmana la clau és la inflació nord-americana de dijous. Haurien de tornar a retrocedir tant la taxa general (fins al +6,5% des del +7,1%) com la taxa subjacent (del +5,7% al +6,0%). Si això passa, passarem de la previsible atonia entre dilluns i dimecres, a causa del dèficit de referències capaces de moure el mercat, a un ferm rebot addicional”, auguren els experts de Bankinter. "Aquest rebot podria ser més generós del que pensem", afegeixen.

Així mateix, en una setmana durant la qual comença la temporada de resultats als Estats Units, amb els comptes de multitud de bancs divendres, Avui s'han conegut les xifres del quart trimestre de Bed Bath & Beyond, que ha registrat pèrdues de 393 milions de dòlars i posa més pressió sobre el sector minorista, que acumula una pèrdua de més de 1.100 milions durant els tres primers trimestres del seu exercici fiscal. A més, cal destacar les de Jefferies, que s'han publicat les últimes hores, amb un descens del benefici del 57% al quart trimestre fiscal, davant la caiguda dels ingressos de la banca d'inversió del 52% durant el període finalitzat novembre.

PARADA AL CAMÍ

L'IBEX acumula durant aquestes poques sessions del 2023 una revaloració del 5,66%. El selectiu espanyol ha cobert el buit baixista del juny i sembla que, de mica en mica, s'acosta a la resistència dels 9.000 punts.

"Encara que veiem que ha millorat substancialment el seu aspecte tècnic, cal tenir en compte que, a mesura que s'acosta als 9.000 punts, augmenten les possibilitats que acabem veient una parada al camí", comenta César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

El selectiu espanyol acumula alces del 8% des dels mínims del 20 de desembre. "És segur que s'acabarà agafant un respir abans de continuar amb l'escalada alcista", afegeix Nuez.

Dins de l'IBEX destaquen les pujades en Naturgy, Unicaja i Acciona Energía, i les caigudes en Colonial i les acereries (ArcelorMittal i Acerinox), així com en Grifols i Rovi. Al Continu, atents a les fortes revaloracions en Prisa, Audax i Airtificial.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0728 dòlars. El petroli puja moderadament després de les alces fortes de la sessió passada. El Brent se situa als 80,06 dòlars i el WTI, als 75,16 dòlars.

L'or està pla (1.878 dòlars) i la plata baixa un 0,5% (23,75 dòlars).

El bitcoin cotitza als 17.290 dòlars i l'ethereum, als 1.328 dòlars.

La rendibilitat dels bons nord-americans a 10 anys se situa al 3,632%.

Noticias relacionadas

contador