ep interior del palacio de la bolsa a 26 de noviembre de 2021 en madrid espana el ibex 35 se ha
Gustavo Valiente - Europa Press

L'IBEX 35 ha pujat un 0,16%, fins als 8.770,30 punts, en una sessió protagonitzada per l'IPC del desembre als Estats Units, que ha tancat el 2021 amb una pujada del 7%, màxims des del 1982, però en línia amb els pronòstics del consens. Dins del selectiu espanyol han destacat les fortíssimes caigudes en PharmaMar (-11%) després de disparar-se ahir un 18%, i les alces en ArcelorMittal, Acerinox i Repsol, afavorides pel repunt de les primeres matèries.

  • 11.659,20
  • 0,35%

Els bancs centrals s'enfronten al dilema de les pressions creixents sobre els preus, els riscos d'una desacceleració econòmica causada per l'enduriment de les restriccions i la disminució de la confiança dels consumidors”, explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"Els colls d'ampolla actuals a la cadena de subministrament, enmig d'una forta demanda, mantindran la taxa d'inflació elevada almenys durant el primer trimestre, abans que els desequilibris entre l'oferta i la demanda disminueixin gradualment i la inflació es moderi al segon semestre del 2022", comenten des d'Oxford Economics.

"Ara preveiem que la Fed augmentarà les taxes al març i fins a quatre vegades el 2022. Segons els comentaris agressius dels funcionaris de la Fed, és probable que la reducció del balanç (ajust quantitatiu) comenci a mitjans d'any", conclouen.

A la Xina, avui s'ha publicat l'IPC del desembre, que es va situar a l'1,5% des del 2,3% previ i enfront de l'estimació de l'1,8%. Els preus de les fàbriques van pujar un 10,3% respecte a l'any anterior, xifra que suposa un alentiment respecte a la pujada del 12,9% del novembre i menys que l'11,1% previst.

"El descens de la inflació obre el camí perquè el Govern segueixi relaxant la seva política monetària. La probabilitat d'una retallada dels tipus d'interès està augmentant, al nostre parer", apunta Zhiwei Zhang, economista en cap de Pinpoint Asset Management.

Wall Street va tancar amb importants alces (el Nasdaq va pujar un 1,4%) després que Jerome Powell, president de la Fed, comparegués davant el Senat i tranquil·litzés els mercats sobre els plans del banc central per endurir la seva política monetària. les accions americanes segueixen rebotant aquest dimecres, davant la previsió que l'escalada dels companys estigui a prop de tocar el sostre.

"Powell va assenyalar que la Fed podria pujar els tipus per frenar la inflació, amb la intenció d'iniciar el tancament del balanç més aviat que tard, però també va dir que les pressions inflacionistes arribarien al punt màxim a mitjans d'any. El que no va dir també va ser important. No va recolzar quatre pujades de tipus el 2022, ni un inici de pujades al març, ni va donar detalls sobre quan començaria el tancament del balanç de la Fed", apunta Jeffrey Halley, analista d'Oanda.

Les borses asiàtiques, per la seva banda, han viscut una sessió clarament 'verda', amb alces del 2% al Nikkei i properes al 3% al Hang Seng.

LLUITA PER PUJAR PER SOBRE DE LA MITJANA DE 200 SESSIONS

L'IBEX cotitza actualment just per sota de la mitjana de 200 sessions. De moment, no ha perdut el suport dels 8.600 punts, i per això els analistes de Bolsamanía creuen que sembla molt probable que acabem veient un atac a la resistència dels 8.834 punts.

"Un tancament per sobre aquest nivell de preus seria el senyal que ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.000 punts", assenyalen.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1413 dòlars (+0,43%). El petroli puja un 0,7%, amb el Brent als 84,20 dòlars i el WTI als 82,08 dòlars.

L'or puja lleument (1.824 dòlars), i la plata avança un 1% (23,12 dòlars).

El bitcoin avança un 1,8% (43.594 dòlars) i l'ethereum, un 3,7% (3.362 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,738% mentre que el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,621%.

Noticias relacionadas

contador