L'IBEX 35 ha baixat un 0,13%, fins als 9.080,8 punts, al tancament d'una setmana tranquil·la, sense sobresalts excessius i durant la qual la inflació ha tornat a ser protagonista. També ho ha estat avui, amb una inflació a Espanya a l'octubre que s'ha disparat fins al 5,4% màxims de 29 anys. Durant la setmana, el selectiu ha acumulat una lleugera caiguda del 0,54%, però ha respecte el suport de 9.000-9.050 punts.
- 11.720,90
- -1,50%
Sens dubte, la referència clau ha estat l'IPC dels EUA conegut dimecres, al nivell més alt dels últims 31 anys. Aquesta circumstància ha portat els mercats a esperar una reacció per part de la Reserva Federal (Fed) abans del previst.
"Un dels elements que ha canviat durant els últims dies és que les expectatives de pujada de tipus s'han desplaçat molt més cap a la Reserva Federal, per això el fort moviment a l'alça que s'està observant en el dòlar nord-americà, que ha aconseguit el seu nivell més alt davant d'una cistella de divises des del juliol del 2020, i sembla que continuarà pujant", indica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
"Els mercats semblen estar valorant la perspectiva de dues pujades de tipus d'interès als EUA per a finals de l'any que ve, fet que suposa un canvi radical respecte a la situació de fa només dos mesos", afegeix.
Al costat de la inflació i les seves conseqüències, l'expansió de la Covid-19 torna a ser un altre assumpte que preocupa actualment als mercats. Alguns bancs d'inversió ja parlen del que pugui passar aquest hivern, en un moment en què els casos estan marcant màxims a diferents països a Europa, amb la possibilitat de nous confinaments, encara que siguin més selectius.
D'altra banda, avui divendres s'acaba la COP26 enmig dels intents de les diferents potències mundials de tancar compromisos. La Xina i els EUA es van comprometre aquest dijous a Glasgow a impulsar la cooperació climàtica. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha manifestat a les últimes hores la seva satisfacció per aquest acord, "un pas important en la direcció correcta."
Dins del selectiu espanyol han destacat les pujades en Cellnex, ACS (que ahir va presentar resultats) i Siemens Gamesa, i les caigudes a les acereries (ArcelorMittal i Acerinox) i Repsol. A més, diverses companyies com Merlin Properties, Talgo, CAF, Ezentis i OHLA han publicat els resultats.
GUERRA DEL GAS
I enmig de la crisi energètica que pressiona Europa, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha amenaçat de tancar el pas del gas. Ho ha fet en el marc de la crisi fronterera amb Polònia.
"Proporcionem calefacció a Europa i tot i així ens amenacen de tancar la frontera. I si tanquem el pas de gas natural?", ha esgrimit el mandatari, que no ha dubtat a instar les autoritats poloneses, lituanes "i altres ximples" a "pensar abans de parlar".
A més, Bloomberg ha publicat que Rússia està planejant envair Ucraïna, segons la Intel·ligència nord-americana, cosa que faria sonar de nou els tambors de guerra al Vell Continent.
D'altra banda, pel que fa al Dia del Solter celebrat aquest dijous, el major esdeveniment de vendes a nivell mundial, els gegants xinesos del comerç electrònic Alibaba i JD.com han aconseguit nous rècords de vendes a les seves plataformes, amb 139.000 milions, segons informa CNBC. Això, malgrat la preocupació sobre l'alentiment de la recuperació a la Xina.
Finalment, cal destacar que a l'agenda d'aquest divendres ha figurat també l'enquesta de la Universitat de Michigan sobre el sentiment dels consumidors del novembre, que s'ha situat força per sota del que s'esperava en la seva estimació preliminar, en baixar fins a 66,8 des de 71,7 (davant del pronòstic de 72,4).
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
"Per a les properes jornades", explica César Nuez, analista de TraderWatch, "estarem molt pendents de l'aparició d'un senyal de fortalesa que ens confirmi la superació de la resistència dels 9.200 punts. Això seria el senyal que ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.300 punts”.
L'euro es canvia a 1,1447 dòlars (-0,08%) i cotitza a mínims de 20 mesos davant del 'bitllet verd'. El petroli cedeix un 1%, fins als 82,01 dòlars el Brent i als 80,51 dòlars el WTI.
L'or i la plata cedeixen posicions, amb el primer als 1.859 dòlars (-0,3%) i la segona als 25,10 dòlars (-0,7%).
El bitcoin cau un 1,8% (63.843 dòlars) i l'ethereum, un 2,5% (4.626 dòlars).
La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa a l'1,553% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,456%.