ep paneles de vlores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 12 de mayo de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha baixat lleugerament (-0,1%, 8.055,60 punts) sostingut per Inditex i llastat per les elèctriques. La cadena de moda ha liderat les compres dins de l'índex després d'anunciar els resultats del primer semestre fiscal, amb una millora del benefici net del 41% i un increment del 24,5% de les vendes. Dins de l'IBEX han destacat també els guanys d'Indra que ha pujat amb força després de confirmar el president que no estan interessats en ITP. Al costat negatiu, els pitjors títols han estat ArcelorMittal, Fluidra, Colonial i Grifols. Tot i que els llastres més grans han estat les elèctriques (Endesa i Iberdrola) després de les mesures de la Unió Europea per frenar la pujada de preus del gas i l'electricitat.

  • 11.022,10
  • -0,01%

La resta de plaça europees han tancat en vermell, perquè al mercat segueix pesant la mala dada d'inflació dels Estats Units que es va publicar ahir. L'IPC nord-americà va sortir ahir pitjor del que s'esperava, amb una forta pujada de la taxa subjacent. Això va fer que les places europees tanquessin amb fortes caigudes i que Wall Street s'enfonsés. La referència reafirma el pla de la Reserva Federal (Fed) per continuar pujant tipus de manera contundent i no agrada gens al mercat, que continua veient com el context es deteriora.

"L'augment dels preus subjacents, més gran del que s'esperava, ha fet que s'especuli amb la possibilitat que la Reserva Federal opti per una pujada de tipus més agressiva, de 100 punts bàsics, quan es reuneixi la setmana que ve", indiquen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

"El que és més preocupant és que l'augment dels preus bàsics sembla suggerir que la inflació és probable que sigui molt més forta durant els propers mesos del que els mercats havien esperat originalment, cosa que augmenta el risc que la Reserva Federal no només sigui molt més agressiva a les pujades de tipus, sinó que els mantingui més alts durant molt més temps", afegeixen.

La patacada d'ahir a la nit a Wall Street (Dow Jones: -3,94%; S&P 500: -4,32%; Nasdaq: -5,16%) s'ha estès aquesta matinada a les borses asiàtiques, amb retallades properes a 3% per al Nikkei i superiors al 2% al Hang Seng.

A l'agenda d'aquest dimecres s'inclou a més la inflació al Regne Unit de l'agost, que ha quedat al 9,9%, per sota del 10,1% previ i del 10,2 previst. L'IPC subjacent va pujar fins al 6,3% des del 6,2%, en línia amb el que s'esperava.

140.000 MILIONS

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha estimat aquest dimecres que les mesures per limitar els beneficis extraordinaris de les companyies productores d'electricitat inframarginals, a partir de renovables o nuclear, i la taxa a les productores a partir de combustibles fòssils recaptaran 140.000 milions d'euros a la UE.

La presidenta de la Comissió Europea ha matisat que aquestes companyies que produeixen electricitat amb tecnologies inframarginals, com les renovables i la nuclear, estan obtenint beneficis "que mai no havien somiat".

A més, la presidenta de l'Executiu comunitari ha indicat que “les principals empreses de petroli, gas i carbó també obtenen enormes beneficis. Així que n'han de pagar una part justa”.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 0,9994 dòlars (+0,24%). El petroli avança més del 2%, fins als 95,37 dòlars el Brent i als 89,76 dòlars el West Texas.

L'or cedeix un 0,1% (1.715 dòlars) i la plata puja un 0,9% (19,66 dòlars).

El bitcoin cedeix un 0,1% (20.231 dòlars) i l'ethereum, un 0,1% (1.595 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,394% i la del bo espanyol cedeix fins al 2,83%.

Noticias relacionadas

contador